Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ορούτς Ρέις να πλέει εντός της περιοχής της Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, με καλώδια απλωμένα και συνοδεία 5 πολεμικών και δυο υποστηρικτικών πλοίων.Ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει ακάθεκτη τον σχεδιασμό της για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο έως ότου “συνετιστούν όλοι στη περιοχή” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής στην ίδια τράπεζα διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων.

Σε σκληρότερο ύφος ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Χαμί Ακσόι αφού κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη καθώς όπως είπε με την πειρατική της συμφωνία, με την Αίγυπτο έχει παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα επικρατήσει η σύνεση;

Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά του Ορούτς Ρέις ανέφερε στην συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά, στην ίδια ανακοίνωση δικαιολόγησε τη στρατιωτική παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή λέγοντας ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση αλλά είναι εκεί για το δικαίωμα νόμιμης άμυνας, στο πολιτικό σκάφος, σε περίπτωση που δεχθεί στρατιωτική παρέμβαση στην αποστολή του.

Ο Ερντογάν με αυτές της κινήσεις που διέκοψαν ουσιαστικά την περίοδο που είχε προαναγγείλει για ευκαιρία στον διάλογο με παρέμβαση της κ. Μέρκελ, ενοχλημένος για την συμφωνία Αθήνας – Καϊρου, δεν πιέζει μόνο για διαπραγματεύσεις με ισχύ στο πεδίο. Απαντά και στο εσωτερικό ακροατήριο όπου κατηγορούνταν ότι σταματώντας το Ορούτς Ρέις εγκατέλειπε την γαλάζια πατρίδα.

Το κρίσιμο ερώτημα για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι εάν τις επόμενες ώρες και μέρες, θα επικρατήσει ψυχραιμία και σύνεση για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και πραγματικά κατάλληλο κλίμα για διάλογο.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ