Ο νέος βρετανός πρωθυπουργός συναντά το βράδυ της Τετάρτης την καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν για το Brexit. Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει με μια επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Εξόδου.Η ρήση «εκτός από έξοδα μετακίνησης δεν προέκυψε τίποτα» (Außer Spesen nichts gewesen) χρησιμοποιείται στα γερμανικά για μια αποτυχημένη προσπάθεια. Ακριβώς αυτό εικάζεται για τη σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Βερολίνο. Το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ το βράδυ είναι έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και συγκεκριμένα το backstop.

Ο κανονισμός αυτός, που είναι μέρος της Συμφωνίας Εξόδου ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ, προβλέπει ότι μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα καθιστά και μετά το Brexit περιττούς τους ελέγχους ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία θα διατηρεί με την ΕΕ Τελωνειακή Ένωση. Ο Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει αυτόν τον κανονισμό και επιδιώκει να πετύχει την επαναδιαπραγμάτευση του backstop. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς ρύθμιση.

Η γερμανική στάση

Μόλις χθες η γερμανίδα καγκελάριος έστειλε κατά την επίσκεψη της στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ξεκάθαρό μήνυμα προς το Λονδίνο για τη στάση που θα τηρήσει σήμερα. Ενώ κατέστησε σαφές ότι η Συμφωνία Αποχώρησης της Μ. Βρετανίας δεν πρόκειται να ξανανοίξει, πρότεινε διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση «πρακτικών λύσεων» αναφορικά με την εφαρμογή της. Παράλληλα η κ. Μέρκελ τόνισε ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν ενωμένα σε αυτό το θέμα. Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ήδη τον Απρίλιο η καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευτεί κατά την επίσκεψη της στο Δουβλίνο ότι θα παλέψει για τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Άλλωστε αυτή ήταν η προϋπόθεση για να δώσει και το Δουβλίνο πράσινο φως στη συμφωνία για το Brexit. Η Ιρλανδία διακατέχεται από τον φόβο ότι τα κλειστά σύνορα θα προκαλούσαν, όπως στο παρελθόν, νέα ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία και κατά προέκταση ανάμεσα στο Δουβλίνο και το Λονδίνο.

Βερολίνο: Ασαφείς παραμένουν οι προτάσεις Τζόνσον

Το ζητούμενο για το Βερολίνο είναι κατά πόσο οι προτάσεις που έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον θα διασφαλίζουν το καθεστώς ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Κατά την άποψη της καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι προτάσεις Τζόνσον είναι εξίσου ασαφείς όπως εκείνες της προκατόχου του Τερέζα Μέι. Στη γερμανική πρωτεύουσα επικρατεί η άποψη ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα αξιοποιήσει την αναμενόμενη άρνηση που θα εισπράξει σήμερα από την Άγκελα Μέρκελ και σχεδόν σίγουρα αύριο από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για να αποδώσει στην «αδιάλλακτη» ΕΕ την ευθύνη για ένα Brexit χωρίς ρύθμιση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ