Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το Μεταναστευτικό και η ενταξιακή πορεία της χώρας.«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σήμερα καλύτερη και η Τουρκία έχει συμβάλει στη βελτίωση αυτή, ωστόσο η Άγκυρα θα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά για να φτάσουμε σε πραγματικά καλές σχέσεις». Το σχόλιο αυτό Ευρωπαίου αξιωματούχου δίνει και το στίγμα της σημερινής συζήτησης που θα έχουν οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί το σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, της ενταξιακής πορείας της χώρας αυτής και του μεταναστευτικού. Η χρονική στιγμή έχει τη σημασία της, δεδομένου ότι η Τουρκία θα απασχολήσει τη διήμερη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι τα επόμενα βήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα εξαρτηθούν από τις περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας και το κατά πόσο θα συμβάλει σε μια βιώσιμη κατάσταση βελτιώνοντας τις σχέσεις της με κράτη μέλη στην περιοχή. Εάν οι εξελίξεις κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση, τότε οι Ευρωπαίοι θα προωθήσουν τη θετική ατζέντα με την Τουρκία εξετάζοντας θετικά διάφορα αιτήματα, όπως η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Εάν δεν κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση, τότε θα επανέλθει το θέμα της επιβολής κυρώσεων, τονίζουν στη βελγική πρωτεύουσα.

Την Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τη εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει έκθεση στους υπουργούς εξωτερικών των κρατών μελών με εισηγήσεις για τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την Τουρκία, η οποία στη συνέχεια θα υποβληθεί στους ευρωπαίους ηγέτες.

Νικόλαος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ