Με τον αέρα της συντριπτικής του νίκης στις πρόσφατες εκλογές ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να καταθέσει την Παρασκευή στη νέα Βουλή τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.Ήδη την ερχόμενη Παρασκευή, την επόμενη της ομιλίας της βασίλισσας Ελισσάβετ, με την οποία ανοίγουν οι εργασίες του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση τη συμφωνία αποχώρηση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο.

Η συμφωνία που συνἠψε ο κ. Τζόνσον με τις Βρυξέλλες κατατίθεται για δεύτερη φορά και καθώς διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία θα περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, που θα ολοκληρωθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

Μονόδρομος για τον Τζόνσον μια στενή σχέση με τους «27»

Πρώτα, θα απαιτηθεί τριήμερη συζήτηση του Σώματος με την κατάθεση τροπολογιών. Αμέσως μετά η συμφωνία θα παραπεμφθεί στη Βουλή των Λόρδων η οποία θα κληθεί να ολοκληρώσει την διαδικασία ψήφισης της, μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων, για να επιστρέψει και πάλι στην Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη ανάγνωση και ψήφιση των τροπολογιών. Η τρίτη και τελική φάση αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους με την ψήφιση σχετικού Νόμου και επικύρωση του από την βασίλισσα.

Με πλειοψηφία 80 εδρών ο Μπόρις Τζόνσον έχει την άνεση να απομονώσει τους φανατικούς της αντιευρωπαϊκής ομάδας, European Research Group (ERG) και να προσέλθει στην δεύτερη φάση της διαπραγματευσης με τις Βρυξέλλες, τη φορἀ αυτή για το εμπορικό καθεστώς. Εκ των πραγμάτων, λόγω των δεδομένων στη νέα βουλή και την ανάγκη ενότητας της κοινωνίας, η στενή σχέση με την Ευρώπη των «27» αποτελεί για τον πρωθυπουργό μονόδρομο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ