ΒΙΕΝΝΗ, 18.08.2010. Περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην Αρκαδία πραγματοποίησε η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Η ομογενής ιατρός είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έλαβε μέρος σε ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες.

Στην πόλη του Τυρού, η Γραμματέας του ΣΑΕ τιμήθηκε για την δράση της και τη στήριξή της στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής από τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καρδαρά παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης κ. Δημητρίου Λαλουδάκη σε ειδική εκδήλωση.

Στον σύντομο χαιρετισμό της προς τους παρευρισκομένους, η Δρ. Σαραντοπούλου χαρακτήρισε μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα τον Απόδημο Ελληνισμό και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης επιχειρηματικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών μεταξύ των οργανώσεων της Ομογένειας και των τοπικών κοινωνιών με στόχο την σφυρηλάτηση των σχέσεων των Αποδήμων με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς των ομογενών, αλλά και την διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την Ελλάδα στις καρδιές των Ομογενών μας, στόχος μας είναι να συνδράμουμε στην αναβίωση της περιφέρειας. Εμείς οι Ομογενείς είμαστε στο πλευρό της πατρίδας μας αυτές τις δύσκολες μέρες» είπε η Γραμματέας του ΣΑΕ. Έκλεισε δε τον χαιρετισμό της με την φράση του μεγάλου Αγωνιστή της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην οποία αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η προσφορά προς την πατρίδα: «Εγώ, η φαμίλια μου, τα άρματά μου … όλα για την Ελλάδα».

Η πόλη του Τυρού, με πληθυσμό 2000 κατοίκων, βρίσκεται στο κέντρο της Τσακωνιάς, στο μέσο της επαρχίας Κυνουρίας στην νοτιοανατολική πλευρά του Νομού Αρκαδίας. Πέρα, βέβαια, από τα αρχαιολογικά στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα παντού και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, η ύπαρξη της Τσακώνικης διαλέκτου που είναι ακόμη ζωντανή και λειτουργική στην περιοχή του Τυρού, αποδεικνύει την αδιάσπαστη συνέχεια από τους Δωριείς. Χαρακτηριστική είναι και οι τσακώνικη αρχιτεκτονική των οικισμών στα γύρω χωριά. Ο Δήμος Τυρού διοργανώνει κάθε καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Απολλώνια», οι οποίες περιλαμβάνουν: θεατρικές παραστάσεις-συναυλίες -παιδικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις προς τιμή των Αποδήμων και των ψαράδων.

Στο κατάμεστο από παραθεριστές, τουρίστες και Τυριώτες Θέατρο, πριν το γνωστό συγκρότημα „Νίκος Βαρβαρέσος“ ανοίξει τη μουσική βραδιά, η ΓΓ τού ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου απευθύνει, μετά από φιλική προτροπή του δημάρχου Αντώνη Καρδαρά, εγκάρδιο-πατριωτικό χαιρετισμό. (Φωτό: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ