Λίγες μέρες μετά τον ελλιμενισμό του Sea Watch 3 η ιταλική δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της πλοιάρχου Καρόλα Ρακέτα που οδήγησε το πλοίο στη Λαμπεντούζα.Η ιταλική δικαιοσύνη αποφασίζει για το μέλλον της Καρόλα Ρακέτε. Οι δικαστικοί του Ακράγαντα θα πρέπει να αποφανθούν αν η καπετάνιος του Sea Watch 3 θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό ή αν θα αφεθεί ελεύθερη. Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ενδέχεται να τής επιβληθεί να εγκαταλείψει προσωρινά την Λαμπεντούζα και μέρος της Σικελίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι συνεχίζει να δηλώνει ότι η Ρακέτε θα πρέπει να απελαθεί άμεσα. Την ίδια ώρα οι εισαγγελείς της Σικελίας θεωρούν ότι οι σαράντα μετανάστες που επέβαιναν στο Sea Watch 3 δεν ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και ότι δεν κινδύνευε η ζωή τους. Η καπετάνιος Καρόλα Ρακέτε και οι συνήγοροι υπεράσπισής της, όμως, επιμένουν ότι πολλοί από αυτούς τους «απελπισμένους της θάλασσας», μετά από δεκαπέντε ημέρες παραμονής στο σκάφος, απειλούσαν ότι θα αυτοκτονήσουν.

Νέο δικαστήριο στις 9 Ιουλίου

Στις 9 Ιουλίου η πασίγνωστη πλέον καπετάνιος θα ανακριθεί και πάλι από τους ιταλούς δικαστικούς με την κατηγορία ότι ευνόησε την παράτυπη μετανάστευση. Κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να φύγει από την Ιταλία. Σε ό,τι αφορά την γενικότερη στάση της κυβέρνησης της Ρώμης, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ψηφισθούν ακόμη αυστηρότεροι νόμοι για το μεταναστευτικό, από την στιγμή που οι αποβιβάσεις των τελευταίων μηνών στην νότια Ιταλία είναι σαφώς περιορισμένες.

Τη θέση αυτή συμμερίζεται και ο εισαγγελέας του Ακράγαντα Λουίτζι Παντρονάτζιο, ο οποίος πήρε το λόγο σήμερα στην συνεδρίαση της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων της ιταλικής γερουσίας. Παράλληλα ο Πατρονάτζιο θεωρεί ότι «δεν έχει αποδειχθεί κάποια ουσιαστική σχέση των μη κυβερνητικών οργανώσεων με τους δουλεμπόρους που κερδίζουν χρήματα από την μεταφορά των μεταναστών στην Ευρώπη». Δεν επιβεβαιώνεται δηλαδή η σχετική πολυδιαφημισμένη θεωρία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ