Πώς εκτιμούν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν στη Γερμανία το 2015; Όλοι θεωρούν πως είναι θύματα μια απάνθρωπης πολιτικής. Έχουν όμως και διαφωνίες.«Ο Ερντογάν κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες. Τους χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του και παίζει με την τύχη τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τους βοηθήσουν» αναφέρει ο ΜΣ, ο οποίος δεν θέλει να αναφέρει το πλήρες όνομά του. Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει από τη Συρία πριν από πέντε χρόνια και να γίνει δεκτός στη Γερμανία μαζί με το μεγάλο κύμα των προσφύγων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι θύματα μιας κυνικής πολιτικής πιστεύει. Δεν τους αντιμετωπίζουν ως ξεχωριστές οντότητες αλλά σαν μάζα ανθρώπων που μπορούν να χειραγωγούν. Χρειάζονται οπωσδήποτε προστασία και αυτή μπορούν να την βρουν μόνο στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να δεχθούν πολλούς από αυτούς.

Λίγο διαφορετικά βλέπει την κατάσταση ο Χασάν Αλ Μάσρι. Θα πρέπει να εξετάσει κανείς καλά τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. «Για αυτούς που έρχονται κατευθείαν από το Ιντλίμπ θα πρέπει να ανοίξουν κατευθείαν τα σύνορα. Αλλά για τους άλλους που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Τουρκία,. Τι λόγο έχουν να έρθουν στην Ευρώπη;»

Ο Χασάν Αλ Μάσρι ήρθε και αυτός πριν από πέντε χρόνια στη Γερμανία, το 2015. Ο μέχρι τώρα απολογισμός του γίνεται με ανάμεικτα συναισθήματα. «Ικανοποίηση από τη μια πλευρά για το γεγονός ότι ο ίδιος έγινε δεκτός αλλά και ανησυχία για την άνοδο του ρατσισμού στη Γερμανία. «Στη Γερμανία ο ρατσισμός αυξάνεται» δηλώνει σε συνέντευξή του στην DW.

Οι προσωπικές εμπειρίες παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αξιολόγηση

Τα δυο αυτά παραδείγματα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν την κατάσταση πρόσφυγες που κατάφεραν να βρεθούν στην πολυπόθητη Ευρώπη. Ο Αχμάντ Μαχμούντ, άλλος ένας Σύρος πρόσφυγας που κατάφερε και αυτός να φθάσει στη Γερμανία το 2015, πιστεύει και αυτός πως ο Ερντογάν εξαπάτησε τους ανθρώπους με ψεύτικες υποσχέσεις. Πιστεύει πως πρέπει να βοηθηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη. Δεν δέχεται όμως την παράτυπη είσοδο σε μια ξένη χώρα. Όλα θα πρέπει να γίνονται βάσει του ισχύοντος δικαίου, λέει. «Διαφορετικά οι άνθρωποι εδώ δεν θα θέλουν ακόμα περισσότερο τους πρόσφυγες».

Οι διαφορετικές απόψεις και αξιολογήσεις σχετίζονται φυσικά με τις προσωπικές εμπειρίες, δηλώνει ο Καρλ Κοπ, υπεύθυνος Ευρώπης της ανθρωπιστικής οργάνωσης Pro Asyl. «Αυτοί που κατάφεραν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα, παρόλο που πέρασαν πάρα πολλές δυσκολίες, προσπαθούν να ενσωματωθούν. Το 50% όσων ήρθαν το 2015 εν τω μεταξύ εργάζονται».

Όσοι όμως δεν έχουν αυτό το καθεστώς αλλά κάποιο άλλο αντιμετωπίζουν στην πράξη πολλά προβλήματα ενσωμάτωσης, εξεύρεσης εργασίας αλλά επανένωσης των οικογενειών τους.

Κέρστεν Κνιπ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ