Λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές και παρά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για πάγωμα της προμήθειας στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία, αναμένεται αύριο στο Τέξας τελετή παράδοσης δύο νέων μαχητικών F-35.Αύριο αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας, πάρα την πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου να παγώσουν όλες οι προμήθειες οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Αυτό ανακοίνωσε πρώτα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ενώ μεταδόθηκε επίσης στην Τουρκία και δήλωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού Πενταγώνου Μάικ Άντριους, οποίος διαβεβαίωσε ότι η παράδοση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη με ειδική τελετή.

Ο κ. Άντριους, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα σχολιάσει την απόφαση του Κογκρέσου, πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ότι από το 2002 συγκαταλέγεται στους διεθνείς συμμετέχοντες του προγράμματος Φ35.

Γιλντιρίμ: «Άτυχη η απόφαση του Κογκρέσου»

Από την πλευρά του πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας χθες αργά το βράδυ χαρακτήρισε την απόφαση του Κογκρέσου άτυχη και μη αρμόζουσα στο πνεύμα της Συμμαχίας. Ο ίδιος αναφερόμενος στο Μούνμπιτς, που αποτελούσε ένα από τα σημαντικά σημεία διαφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μιας και εκεί βρίσκονται Κούρδοι της Συρίας, πρόσθεσε ότι ήδη στην περιοχή Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες κάνουν κοινές περιπολίες και ότι το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης της κουρδικής πολιτοφυλακής ΥΡG βαίνει καλώς.

Στο μεταξύ το κυβερνών κόμμα τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια να ενημερώσει τους ψηφοφόρους ότι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξομαλύνονται.

Ταυτόχρονα με κάθε ευκαιρία αξιωματούχοι στην Άγκυρα τονίζουν ότι ο τουρκικός στρατός προχωράει προς το όρος Καντίλ, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται αμείωτη ένταση οι αεροπορικές επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ. Εξάλλου για τις βουλευτικές εκλογές εξακολουθεί να είναι κομβικής σημασίας αν το κουρδικό κόμμα θα περάσει το όριο του 10%για να μπει στη Βουλή.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ