Την ώρα που η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην ιταλική οικονομία, η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της. Εν αναμονή του σχεδίου Κόντε για τον οικονομικό προγραμματισμό.Η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην ιταλική οικονομία. Ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκύντερ Έτινγκερ τόνισε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι μετά την Ελλάδα, η Ιταλία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε να μην αυξηθεί υπερβολικά το χρέος της ΕΕ συνολικά. Παράλληλα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί με δηλώσεις του στην εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore, κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να καταβάλει «ουσιαστικές προσπάθειες» κατά τον σχεδιασμό του κρατικού προϋπολογισμού για το προσεχές έτος. Ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να διατηρήσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Δύσκολο έργο για Πέντε Αστέρια και Λέγκα

Από την πλευρά της η Ιταλία προσπαθεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής της. Η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, θέλει να αρχίσει να εφαρμόζει τις υποσχέσεις της. Με κύρια αναφορά στην στήριξη των ανέργων, που προβλέπει το «εισόδημα του πολίτη» και στην μείωση της φορολογικής πίεσης με μια μόνο φορολογική κλίμακα, όπως ζητά το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.

Χρειάζεται όμως μεγάλη ευελιξία, κάτι που πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένο. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης La Republica η σχέση ελλείμματος- AEΠ θα μπορούσε να φτάσει και στο 2,9%. Πολύ πιο πάνω δηλαδή από ό,τι θα ήθελαν οι Βρυξέλλες.

Η δε στρατηγική της Ρώμης, προβλέπει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο συνεχίζει να επιμένει ότι πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν οι επενδύσεις του δημοσίου. Γίνεται λόγος μάλιστα για επανακρατικοποίηση του δικτύου αυτοκινητοδρόμων μετά την τραγωδία της οδογέφυρας της Γένοβας. Ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία όμως ανήκει στα μετριοπαθή στελέχη της κυβέρνησης και υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις της χώρας σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πολιτική της.

Στο 130% του ΑΕΠ το ιταλικό δημόσιο χρέος

Την ίδια ώρα, αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η οικονομία της Ιταλίας μπορεί να δεχθεί εύκολα επιθέσεις διότι ως γνωστόν το δημόσιο χρέος της ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ.

Μέσα στις επόμενες τρεις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Κόντε θα πρέπει να παρουσιάσει το κείμενο οικονομικού προγραμματισμού, στο οποίο θα περιέχονται οι κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και την όλη πορεία της δημόσιας οικονομίας για το 2019.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις της εφημερίδας La Stampa υποστηρίζουν ότι η Ιταλία θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες μόνο δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ευελιξία. Για να περιοριστούν οι ορέξεις των κερδοσκόπων και για να περιοριστεί –συγχρόνως- η άνοδος του ιταλικού σπρεντ, το οποίο βρίσκεται ήδη στις διακόσιες ογδόντα πέντε μονάδες.

Αθανασία Συγγελλάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ