Στις κάλπες καλούνται από χθες οι Τούρκοι της Γερμανίας για να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σε πολλά από τα 13 εκλογικά τμήματα παρατηρήθηκε από νωρίς το πρωί συνωστισμός.Ένα από αυτά βρίσκεται στο Χυρτ της Κολωνίας. «Ψηφίσαμε ναι», λέει μια ψηφοφόρος, «επειδή δεν θέλουμε να πάμε 20 χρόνια πίσω. Μέχρι σήμερα στηρίζαμε Ερντογάν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

«Δεν υπήρχε προοπτική για το μέλλον, δεν υπήρχαν εισοδήματα, σύστημα υγείας. Ο Ερντογάν έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και γι΄ αυτό βλέπουν σε αυτόν μια αχτίδα φωτός».

Οι υποστηρικτές του τούρκου προέδρου υποστηρίζουν συχνά ότι η Ευρώπη επιχειρεί να διχάσει την Τουρκία και να πυροδοτήσει εκεί έναν εμφύλιο πόλεμο. Τα δε ΜΜΕ παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, όπως λένε. «Γι΄αυτό βλέπω μόνον τουρκικά μίντια», είπε στο μικρόφωνο της DW ένας ψηφοφόρος στο Χυρτ.

Στις κάλπες 1,4 εκατομμύρια Τούρκοι

Στη Γερμανία ζουν σήμερα περί τα τρία εκατομμύρια Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής πολίτες. Την τουρκική υπηκοότητα έχουν περίπου οι μισοί ενώ από αυτούς τα 1,4 εκατομμύρια είναι άνω των 18 ετών και έχουν συνεπώς δικαίωμα ψήφου. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό τους, η ψήφος τους μπορεί να είναι καταλυτική για το τελικό αποτέλεσμα. Γι΄αυτό άλλωστε και ο Ερντογάν προσδίδει τόση μεγάλη σημασία σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του στη Γερμανία.

«Τη βαρέθηκα αυτή τη χώρα (την Τουρκία) και γι΄αυτό έφυγα και ήρθα στη Γερμανία», λέει ένας Τούρκος που μόλις ψήφισε «όχι» και ένας άλλος προσθέτει: «Ήθελα να έρθω αμέσως στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσω υπέρ της δημοκρατίας. (…) Ήταν βλακώδες να τα βάλουν με την Ευρώπη, διότι εμείς ζούμε στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Έχω διπλή υπηκοότητα. Είναι ανοησία να αποκαλείς τους Γερμανούς ναζί. Οι οπαδοί του βλέπουν απλά το όνομα Ερντογάν και κάνουν ό,τι τους λέει διότι τον εμπιστεύονται τυφλά».

Βέβαιος ότι στη Γερμανία θα υπερισχύσει το «όχι» στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές εμφανίζεται ο Γιουξέλ Κοτς, εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού HDP στη Γερμανία. «Στο προξενείο επέτρεψαν την είσοδο σε διάφορους εκπροσώπους των ΜΜΕ, όχι όμως και αντιπολιτευόμενα ή κουρδικά (…). Αυτό καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μια δημοκρατική εκλογική διαδικασία. Στην Κολωνία οι εκλογές καθορίζονται από το AKP. Παρά ταύτα όμως θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του ‘όχι’».

Συναντήσαμε εμπόδιο υποστηρίζει το AKP

Τελείως διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ο βουλευτής του AKP Μουσταφά Γενέρογλου, ο οποίος ζει μόνιμα στην Κολωνία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τους αντιπάλους της συνταγματικής αναθεώρησης που μπόρεσαν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες, οι υποστηρικτές του «ναι» δεν είχαν την ευκαιρία να εισακουστούν στη Γερμανία,: «(…) Δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε στη Γερμανία για τα περιεχόμενα. Δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε στη ανθρώπους, κυρίως στη γερμανική κοινή γνώμη, το αντικείμενο του δημοψηφίσματος».

Οι Τούρκοι της Γερμανίας που έχουν τουρκικό διαβατήριο μπορούν να ψηφίσουν μέχρι και τις 9 Απριλίου. Στη συνέχεια οι κάλπες θα μεταφερθούν στην Τουρκία όπου και θα γίνει η καταμέτρηση.

Ζαμπρίνα Παμπστ / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ