Σύρος πρόσφυγας λογοδοτεί στη γερμανική δικαιοσύνη για δολοφονική επίθεση σε ομόφυλο ζευγάρι στη Δρέσδη. Ο ίδιος δεν αποδέχεται την «κοσμική» γερμανική δικαιοσύνη.4 Οκτωβρίου 2020. Ο Αμπντάλα Α., νεαρός πρόσφυγας από τη Συρία που διαμένει στη Γερμανία, επιτίθεται με μαχαίρι σε ομόφυλο ζευγάρι στο κέντρο της Δρέσδης και σκοτώνει τον έναν από τους δύο άνδρες. Ο άλλος τραυματίζεται σοβαρά. Ο δράστης είναι γνωστός στις αρχές, έχει μόλις αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει την ποινή του για παλαιότερo αδίκημα. Συλλαμβάνεται για μία ακόμη φορά. Κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης, απόπειρα για φόνο, καθώς και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Αρχικά ο ίδιος σιωπά και δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα για τις πράξεις του. Από τη Δευτέρα καλείται να λογοδοτήσει στο ποινικό εφετείο της Δρέσδης.

Την πρώτη ημέρα της δίκης καταθέτει ο πραγματογνώμων ψυχίατρος που είχε ορίσει το δικαστήριο. Στη διάρκεια της προφυλάκισης ο νεαρός πρόσφυγας του είχε εξομολογηθεί ότι μετά την τελευταία αποφυλάκισή του, το φθινόπωρο του 2020, είχε επισκεφθεί ένα τζαμί και εκεί υποσχέθηκε στον Αλάχ «να σκοτώσει απίστους». Μετά από αυτή την ομολογία ο συνήγορος υπεράσπισης Πέτερ Χόλσταιν επισημαίνει: «Ο κύβος ερρίφθη. Ομολόγησε την πράξη του και αποκάλυψε τα κίνητρά του. Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ο ειδεχθής χαρακτήρας του εγκλήματος, όπως είχε αναφέρει η εισαγγελία. Πρέπει να δούμε ρεαλιστικά την κατάσταση…»

«Εχθροί του Θεού» οι ομοφυλόφιλοι

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δίνει έμφαση στα κίνητρα του εγκλήματος και στον δόλιο τρόπο με τον οποίο, όπως υποστηρίζει, ο δράστης οργάνωσε το έγκλημα: Επιτέθηκε από πίσω στους δύο τουρίστες, αιφνιδιάζοντάς τους, χωρίς να αφήσει περιθώρια αντίδρασης. Όπως δηλώνει ο αρμόδιος εισαγγελέας Μαρσέλ Κρουασάν «από την προανάκριση προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος υποστηρίζει μία ακραία ερμηνεία του Ισλάμ και διάκειται θετικά προς το αποκαλούμενο ‘Ισλαμικό Κράτος’. Αρνείται τη κοινωνική οργάνωση στη Γερμανία, την οποία θεωρεί δημιούργημα των απίστων. Πιστεύουμε ότι ήθελε να σκοτώσει τους δύο άνδρες στους οποίους επιτέθηκε, γιατί ακριβώς τους θεωρούσε εκπροσώπους μίας κοινωνικής οργάνωσης, την οποία ο ίδιος απορρίπτει».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε στον πραγματογνώμονα ψυχίατρο ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι εχθροί του Θεού» και γι αυτόν τον λόγο «πρέπει να χτυπηθούν ή να θανατωθούν». Θεωρεί ότι η χώρα ολόκληρη είναι «εχθρική», καθώς απαρνείται το Ισλάμ, ενώ ο ίδιος προσωπικά δεν αποδέχεται ούτε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Όπως επισημαίνει ο συνήγορός του Πέτερ Χόλσταιν «θεωρεί ότι η κοσμική δικαιοσύνη δεν μπορεί να τον δικάσει για όσα διέπραξε λόγω της αφοσίωσής του στον Θεό».

Τον Μάιο αναμένεται η απόφαση

Μετά την επίθεση στους δύο άνδρες ο νεαρός Σύρος διέφυγε, αλλά συνελήφθη μετά από δύο εβδομάδες. Στην προανάκριση ανέφερε ότι η διαφυγή του ήταν ένα «σημάδι αδυναμίας», ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να «παραμείνει στο πλευρό των νεκρών, ως μάρτυρας». Για την εκπρόσωπο του Εφετείου της Δρέσδης Γκεζίνε Τέους το μόνο που απομένει να διευκρινιστεί πλέον είναι το νομικό πλαίσιο που θα ισχύσει στην περίπτωση του νεαρού. «Τη στιγμή που διέπραξε το αδίκημα ο δράστης ήταν σε μετεφηβική ηλικία, δηλαδή δεν είχε συμπληρώσει ακόμη το 21ο έτος. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν θα τιμωρηθεί ως ενήλικας ή αν θα του αναγνωριστούν κάποια ελαφρυντικά». Η σχετικά απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέχρι τα τέλη Μαίου.

Άνετ Άπφελ (MDR)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ