Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο τουρισμός «παίρνει τα πάνω» του, εκτιμούν οι ειδικοί στη Γερμανία. Αυτό το καλοκαίρι θα έχει τα πάντα, εκτός από …εκπτώσεις.Ούτε ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός, ούτε η γενικότερη αβεβαιότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία περιορίζουν, μέχρι στιγμής, τη ζήτηση για περισσότερα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Οι τουρ-οπερέιτορ καταγράφουν φέτος περισσότερες κρατήσεις που πλησιάζουν στα επίπεδα προ πανδημίας. Φαίνεται μάλιστα ότι πολλοί ταξιδιώτες δεν διστάζουν να πληρώσουν κάτι παραπάνω αυτό το καλοκαίρι. Η TUI, ο μεγαλύτερος τουρ-οπερέιτορ στον κόσμο, σημειώνει ότι όλο και περισσότερος κόσμος «κλείνει» ταξιδιωτικά πακέτα για περισσότερες ημέρες ή σε πιο πολυτελή ξενοδοχεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αγοράς της ιδιωτικής εταιρείας GfK το 69% των ερωτηθέντων λέει ότι αυτό το καλοκαίρι «θέλει οπωσδήποτε» να πάει διακοπές.

«Μετά από μακρά αποχή, οι Γερμανοί αισθάνονται έντονη την επιθυμία για ξεχωριστές διακοπές αυτό το καλοκαίρι», λέει ο Νόρμπερτ Φίμπιγκ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (DRV) στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Σημειώνει μάλιστα ότι φέτος ο κόσμος είναι διατεθειμένος να ξοδέψει περισσότερα χρήματα στις διακοπές του. Μήπως όμως υπάρξουν ανατιμήσεις της τελευταίας στιγμής; Πολλοί τουρ-οπερέιτορς έχουν αγοράσει τα τουριστικά «πακέτα» τους από νωρίς και σε αυτές τις περιπτώσεις λογικά δεν αναμένονται αυξήσεις. Ωστόσο, διαφορετικά είναι τα πράγματα για όσους δεν έχουν κάνουν ακόμη κράτηση, ελπίζοντας σε εκπτώσεις ή last minute προσφορές.

«Λιγότερα last minute εκπτωτικά πακέτα φέτος»

Ο Φριτς Γιούσεν, επικεφαλής της TUI, θεωρεί ότι φέτος δεν θα εμφανιστούν τόσες πολλές last minute προσφορές. Και αυτό παρότι ο ένας στους τρεις από εκείνους που ακόμη δεν έχουν κάνει κράτηση, δηλώνει ξεκάθαρα ότι «η τιμή αποτελεί κύριο κριτήριο για την επιλογή του». Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα αεροπορικά εισιτήρια θα είναι ακριβότερα αυτό το καλοκαίρι, καθώς αυξάνεται συνεχώς η τιμή της κηροζίνης. «Όταν το κόστος αυξάνεται, θα πρέπει να το μετακυλήσουμε στους πελάτες μας», επισημαίνει ο οικονομικός διευθυντής της Lufthansa Ρέμκο Στέενμπεργκεν. Παρόμοιες προβλέψεις δημοσιεύει και η αεροπορική συμμαχία Air France-KLM.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του γερμανικού τουρ-οπερέιτορ FTI, Ραλφ Σίλερ, λέει ότι τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία οι κρατήσεις κατέγραφαν μείωση, αλλά «από τις διακοπές του Πάσχα και μέχρι το φθινόπωρο έχουν ανακάμψει και μάλιστα ξεπερνούν τα αντίστοιχα επίπεδα για το 2019». Σύμφωνα με τον Σίλερ, στην κορυφή των προτιμήσεων είναι οι μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κροατία, αλλά και η Αίγυπτος. Αντίστοιχες εκτιμήσεις και από την Alltours: «Σε πολλές ημέρες, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι ξεπερνούν κατά 40-80% τον αντίστοιχο αριθμό κρατήσεων του 2019» δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρείας, διαβεβαιώνοντας ότι για τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει η Alltours δεν επιβάλει αυξήσεις της τελευταίας στιγμής λόγω κηροζίνης.

«Σταθερές τιμές σε Τουρκία, Βαλεαρίδες και κανάριες Νήσους» βλέπει η DER Touristik. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς, όπως η Ταϊλάνδη και η Καραϊβική, είναι φέτος κατά περίπου 5% φθηνότεροι από το καλοκαίρι του 2021. Από την άλλη πλευρά «υπάρχει αυξημένη ζήτηση για διακοπές υψηλού επιπέδου, κυρίως σε Ελλάδα, Τουρκία και Βαλεαρίδες Νήσους».

Λιγότερα έσοδα από το 2019

Αλλά ως γνωστόν, άλλο οι κρατήσεις και άλλο ο τζίρος. Η Ένωση Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων τονίζει ότι τα έσοδα των τουρ-οπερέιτορς και των ταξιδιωτικών γραφείων μάλλον παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2019. «Μπορεί να έχουμε φέτος ένα εξαιρετικό καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στα έσοδα που είχαμε πριν από την πανδημία», εκτιμά ο Νόρμπερτ Φίμπιγκ. Όσο για το 2023, ο ίδιος δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Φριντερίκε Μαρξ (DPA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ