Εισήγηση της ομάδας των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ*, ΦτΦ .

Τουρισμός που δεν πληγώνει:

  • είναι εκείνος που σέβεται το φυσικό και το αστικό περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενος σε αυτόν καθώς και το ταξιδιώτη

  • είναι εκείνος που συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας, της σύγχρονης τέχνης, της γαστρονομίας και των παραδόσεων

  • είναι εκείνος που αφήνει το λιγότερο οικολογικό αποτύπωμα και κάνει συμμέτοχο τον τουρίστα στη ζωή του τόπου παραμονής

  • είναι εκείνος που διεκδικεί από το κράτος αλλά που παράλληλα αναζητά και δημιουργεί οριζόντιους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων στον τουρισμό για την εφαρμογή  ενός νέου ηθικού κώδικα για τον τουρισμό και την προβολή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

  • είναι εκείνος που αντιμετωπίζει τον τουρίστα ως φιλοξενούμενο επισκέπτη, περιηγητή και τον διευκολύνει με πληροφορίες, υπηρεσίες κ.λπ.  και όχι σαν  ευκαιριακό πελάτη “One night stand”

  • είναι εκείνος που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να  “αξιοποιήσει” τον τουρίστα ως αναμεταδότη δωρεάν διαφημιστή, πρεσβευτή της χώρας μας και ειδικότερα εκείνων των υπηρεσιών που δεν πληγώνουν

 

Τι έχει να προσφέρει μια ακόμα ημερίδα για τον τουρισμό?

Σε αυτό το δικαιολογημένο  ερώτημα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε, γιατί κάθε χρόνο διοργανώνονται δεκάδες ημερίδες από διάφορους φορείς, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι χρηματοδοτούμενες από  χορηγούς ή εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κατά αρχάς δηλώνουμε ότι η οργάνωση, η μεταφορά της έκθεσης φωτογραφίας από τη Βιέννη στην Αθήνα, οι μεταφράσεις, οι εκτυπώσεις καθώς και η υλοποίηση της  ημερίδας έγιναν με έξοδα και την εθελοντική δουλειά των οργανωτών. Άρα δεν υπάρχει καμία πολιτική, οικονομική ή κάποια άλλη εξάρτηση, σκοπιμότητα  ή υποχρέωση εκτός από την πολιτική, οικολογική διάθεση να συμβάλλουμε στην προβολή της χώρας μας και των  υπηρεσιών της στον τομέα του τουρισμού.

Με προσωπική δουλειά, μεράκι και διάθεση επιχειρούμε να προσεγγίσουμε το θέμα «Τουρισμός” που (δεν “πληγώνει”) αναδεικνύει το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους – για να διερευνήσουμε τις  αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες βελτίωσης των υπηρεσιών,  όλων εκείνων που εμπλέκονται στη “βιομηχανία” του τουρισμού. Και όχι μόνο να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες, αλλά να τις αναβαθμίσουμε, και επιπλέον να προβάλλουμε  νέες ταξιδιωτικές προτάσεις  που να διαφοροποιούνται από τα καθιερωμένα τουριστικά μαζικά προϊόντα.

 

Ως οι βασικοί οργανωτές της έκθεσης και της ημερίδας απαντάμε στο ερώτημα “τι έχει να προσφέρει μια ακόμα ημερίδα για τον τουρισμό” – απαντάμε λοιπόν ότι   επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στο διάλογο για το πως η χώρα μας, οι τόποι προορισμού, η κοινωνία μας θα (ωφεληθεί) αξιοποιήσει (από) τον τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους σε μια μάλιστα δύσκολη περίοδο για την οικονομία, την κοινωνία, που σηκώνει δυσανάλογα βάρη, και που συχνά της προβάλλεται το ψευτοδίλημμα “ανάπτυξη ή περιβάλλον”.

 

Επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας το συμπέρασμα των NFI ότι «Σε πολλές νέες βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επικρατήσει νεοφιλελεύθερες θεωρίες και αναπτυξιακά μοντέλα σε σχέση με τον τουρισμό…».

Οι ΦτΦ είναι αντίθετοι με τις “νεοφιλελεύθερες θεωρίες” που θέτουν ως πρώτο στόχο τους το κέρδος χωρίς να σέβονται τη φύση  και τους ανθρώπινους πόρους. Οι ΦτΦ προτείνουν  ένα δίκαιο “τουρισμό που δεν πληγώνει” και που πρακτικά σημαίνει τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις που δεν έχουν χτιστεί παράνομα ή ακόμα και «όρια της νομιμότητας» σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, με διαδικασίες Fast Track, που οι επιχειρηματίες τηρούν τουλάχιστον τους περιβαλλοντικούς όρους δόμησης και λειτουργίας, που σέβονται τα εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, που χρησιμοποιούν προϊόντα από τον τόπο τους, που έχουν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων,  που παίρνουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, που δεν μεταφέρουν όλα τα κέρδη τους στο εξωτερικό.

 

Οι ΦτΦ αντιτίθενται στις γνωστές πρακτικές του μαζικού βιομηχανοποιημένου τουρισμού που δημιουργεί εποχιακούς καταναλωτές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και που αφήνουν ελάχιστο μέχρι καθόλου όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Η πρόταση των ΦτΦ είναι στον αντίποδα του μαζικού τουρισμού, βασίζεται στην  αρχή “ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από το κέρδος” (ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ληστρικό και αδικαιολόγητο), προβάλλει   την αρχή της “φέρουσας ικανότητας”, απαντά στο ψευτοδίλημμα “ανάπτυξη ή περιβάλλον” λέγοντας ότι πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο του όρου ανάπτυξη – γιατί ακόμα και ο όρος “αειφορική ανάπτυξη” καταστρατηγείται για να εφαρμοστεί μια άλλου είδους  “ανάπτυξη” χωρίς κανόνες όπως κατήγγειλε  ο Σαντρουντίν Αγά Χαν  στην ομιλία που έκανε στο το 4ο Διεθνές Διεπιστημονικό και Διαθρησκειακό Οικολογικό Συμπόσιο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι που πραγματοποιήθηκε από  5 έως 10 Ιουνίου 2002, στην Αδριατική.

«Η θέση που θα υποστηρίξω σήμερα είναι ότι το δόγμα της «αειφόρου ανάπτυξης» είναι παραπλανητικό και ότι στρεβλώνει την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο, όπως έκανε άλλοτε η θεωρία που ήθελε την γη επίπεδη. Οι επιπτώσεις είναι όμως σήμερα απείρως πιο επικίνδυνες για τη μελλοντική μας επιβίωση. Κατά συνέπεια, θα αποστασιοποιηθώ από το «πολιτικώς ορθόν» και θα επιχειρήσω να καταδείξω πώς η κάποτε ευγενής ιδέα της «αειφόρου ανάπτυξης» έχει εκτραπεί.»[1]

 Οι ΦτΦ προτείνουν τη δημιουργία ταξιδιωτικών προορισμών  που να απευθύνονται  κυρίως σε  ταξιδιώτες/περιηγητές και σε ανθρώπους με ειδικά ενδιαφέροντα και ανάγκες, που να δημιουργούν σταθερή όσο το δυνατόν επισκεψιμότητα σε όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι ή την περίοδο  των γιορτών που Πάσχα και των Χριστουγέννων.  Οι ΦΤΦ εκτιμούν ότι η ελληνική τουριστική εικόνα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις cult εικόνες τύπου “φουστανελάδων της Βάρης”, “αρχαίων Ελλήνων με ασπίδες και δάδες”, της “ρετσίνας” και του “Zorba” και (προς σε αυτή την κατεύθυνση εργάζονται.) τις άλλες δραστηριότητες μ’ αυτό ή παραπλήσιο αρνητικό χαρακτήρα.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, ή αυτό που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες στη τουριστική βιομηχανία  «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου» δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε να διαφοροποιήσουμε τις υπηρεσίες και το τουριστικό προϊόν.  Δεν φτάνει μόνο το συρτάκι και ο Ζορμπάς.

Οφείλουμε να αναζητήσουμε αυθεντικές προτάσεις  που να προβάλλουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τις πολιτιστικές αξίες, τη φύση και το τοπίο, τη γαστρονομία και τη Μεσογειακή διατροφή, που να προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να συμμετέχον ενεργά, όσες μέρες παραμένουν,  στη πραγματική ζωή  των κατοίκων της χώρας μας και βιώσουν τον πολιτισμό της σ’ όλες του τις εκφάνσεις. Ο τύπος του τουρίστα “one night stand” σε κάθε πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι αυτός που απευθυνόμαστε (ούτε εκείνος του περαστικού επιβάτη των κρουαζιερόπλοιων που έχει προπληρώσει τα πάντα.)

Ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι όσοι κάνουν μαζικό τουρισμό με κρουαζιερόπλοια,  συνήθως είναι άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων, που πολλές φορές με οικονομίες ετών “απολαμβάνουν” ένα ταξίδι επισκεπτόμενοι διάφορες χώρες, που για πολλούς απ’ αυτούς είναι και όνειρο ζωής( ή άνθρωποι που νιώθουν περισσότερη ασφάλεια με αυτήν την μορφή τουρισμού.)

 

ΟΙ ΦτΦ πιστεύουν στη ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του κάθε τόπου, της κάθε κοινωνίας αλλά και του ίδιου του τουρίστα. Πιστεύουμε ότι μόνο σε συνθήκες χαλάρωσης και όχι συμπύκνωσης (τρία σε ένα)  μπορεί ο ταξιδιώτης που απευθυνόμαστε να γνωρίσει έναν τόπο, να παραμείνει σε αυτόν, να επισκεφτεί την αγορά και τα καταστήματα, τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς χωρίς φήμη (αλλά) σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, να ανακαλύψει περισσότερα πράγματα και να βιώσει ανθρώπινες καταστάσεις πολύ περισσότερες από αυτές που είχε φανταστεί. Το στοιχείο της ανακάλυψης και της έκπληξης είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ικανοποίηση του επισκέπτη

Ο σεβασμός στη “φέρουσα ικανότητα” του τουρίστα είναι αντίθετη στη  λογική του Fast Food, Fast Travelling και του Fast visiting αλλά είναι ένα από τα σημαντικά “χημικά” στοιχεία που δημιουργούν την ένωση “τουρισμός που δεν πληγώνει” το περιβάλλον, την κοινωνία, τον ίδιο τον τουρίστα.

Οφείλουμε να δώσουμε βαρύτητα στις ήπιες μορφές τουρισμού, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον (ορειβασία, ορεινή ποδηλασία κ.λπ).

 

Οι ΦτΦ (προτείνουν) διεκδικούν από το κράτος και τις υπηρεσίες να προάγουν τον «τουρισμό που δεν πληγώνει» – όμως υιοθετούν την άποψη της Άτζελας Ντέιβις ότι δηλαδή «Δεν έχει μείνει κανείς για να του απευθύνουμε αιτήματα. Είμαστε εμείς αυτοί που περιμέναμε και πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό που ζητάμε».

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ποιοι “Είμαστε εμείς που πρέπει να δημιουργήσουμε» θα ρωτήσετε. Για τους  ΦτΦ  “εμείς είμαστε”  όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τον τουρισμό, ξενοδόχοι, εστιάτορες, πράκτορες, περιβαλλοντικές  οργανώσεις, παραγωγοί προϊόντων,  και ενδιαφέρονται να εργαστούν για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους, να προάγουν έναν εναλλακτικό πρότυπο που να προβάλλει πολιτιστικές αξίες, την ιστορία του κάθε τόπου, τη φύση και το τοπίο. Εμείς είμαστε που θέλουμε να εργαστούμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια χωρίς να εκμεταλλευόμαστε τον ταξιδιώτη και τη φύση.

Οι ΦτΦ προτείνουν όλοι όσοι έχουν τις ανωτέρω αρχές, όσοι πιστεύουν στον “Παγκόσμιο Κώδικα Ηθικών Αρχών για τον Τουρισμό” (ΟΗΕ 1999), στη “Διακήρυξη του Τυρόλο για την καλύτερη άσκηση των αθλημάτων βουνού” (2002) στο “Δίκαιο Τουρισμό” και στην αρχή “Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη” (Ρίο 1992) – οφείλουν να εκπαιδευτούν, να αποκτήσουν οριζόντια επικοινωνία – συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους, να δημιουργήσουν δελεαστικά αλλά δίκαια «πακέτα» τουρισμού – όπως το δίκαιο εμπόριο – που να διαφοροποιούνται από τον μαζικό/ βιομηχανικό τουρισμό και να αναζητήσουν πελάτες στην Ελλάδα (εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω κρίσης) και στο εξωτερικό με ειδικά ενδιαφέροντα.

 

Μερικές ιδέες για τη διαφοροποίηση του ταξιδιωτικών προτάσεων

 

  1. Διαδρομές με βάση τις περιγραφές του Παυσανία (ΟΦΒΘ Τρίπολης για Παυσανία), Leake (1806 – περιγραφές σχεδόν για όλη την Ελλάδα) και άλλων περιηγητών και χαρτογράφων (Kaubert 1870  για την Αθήνα ) –
  2. 2.     Επισκέψεις σε περιοχές με πλούσια πολιτιστικό ζωή (μνημεία, πλούσιες τοπικές παραδόσεις και εκδηλώσεις, σημαντικές εθνικές και τοπικές γιορτές γενικότερου ενδιαφέροντος, φεστιβάλ κ.λπ).
  3. 3.     Τουρισμός που συνδυάζει το βουνό και τη φύση με την ιστορική μας κληρονομιά και τη θάλασσα.
  4. Επισκέψεις και προβολή κτηρίων αρχιτεκτονικού ιστορικού βιομηχανικού ενδιαφέροντος π.χ. Τσίλερ (θα έχει αναφορά η MONUMENTA)
  5. Προβολή Ορυχείων – Γεωλογικών ευρημάτων (Λαύριο, Πεντέλη)
  6. Διανυκτερεύσεις σε αγροκτήματα (ή κοντά) και συμμετοχή σε εργασίες (ελιές, κρασί,μαστίχα κ.λ.π)  ή ακόμα και σε ψάρεμα κ.λπ.
  7. Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους  ειδικού ενδιαφέροντος (Ελευσίνα, Αμφιάρειον, Ακροκόρινθος, Ηραίον στο Λουτράκι κλπ)
  8. Ανταλλαγές – Επιμόρφωση σπουδαστών, φοιτητών και παρακολούθηση Πανεπιστημίων και προγραμμάτων
  9. Εθελοντικός τουρισμός (προστασία περιβάλλοντος κ.λπ)
  10. Τουρισμός για Άτομα με ειδικές ανάγκες – Τρίτης ηλικίας
  11. Ανάδειξη της Βιοποικιλότητας – Bird Watching κ.λπ.
  12.  Μαθήματα μαγειρέματος – Ελληνική κουζίνα
  13. 13.  Μαθήματα των ελληνικών χορών και της ελληνικής γλώσσας σε συνδυασμό με άλλες τουριστικές δραστηριότητες ήπιας μορφής.
  14. Ειδικά φεστιβάλ (π.χ. υποβρύχιων ταινιών στη Μήλο που σταμάτησε) – Ολυμπίας κ.λπ.
  15. Ειδικές διαδρομές με τρένο (Βουραϊκός, Πήλιο, Φλώρινα, Νέστος κ.λπ)
  16. Ιαματικός τουρισμός όλο το χρόνο – η περίπτωση των Μεθάνων [αρχιτεκτονική κληρονομιά – Τσίλερ/ Γεωλογικά φαινόμενα – Ηφαίστειο, Σπήλαιο/ Ιστορία – Στρατόπεδο Φαβιέρου/ Γαστρονομία κ.λπ]

Σαφώς υπάρχουν και άλλες ταξιδιωτικές εναλλακτικές και πρωτότυπες προτάσεις. Οι ανωτέρω είναι “τροχιοδεικτικές” του πνεύματος “τουρισμός που δεν πληγώνει”. Ας ανακαλύψουμε και άλλες. Ας ανιχνεύσουμε και άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς, άλλα χρώματα και εικόνες, γνωρίζοντας πως ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην “ανακούφιση της φτώχειας” αλλά  από μόνος του δεν είναι ικανός να αναπτύξει μια χώρα. Η αγροτική και η βιομηχανική παραγωγή, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η οργάνωση, η αξιοπιστία, η διαφάνεια, το παραγωγικό κλίμα για την ανάληψη πρωτοβουλιών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για αναπτυχθεί πολύπλευρα μια χώρα.

Οι ΦτΦ με την ημερίδα αυτή επιθυμούν να συμβάλλουν στο να διευρυνθεί η συζήτηση για τον τουρισμό και την αειφορία. Να συμμετάσχουν στη συζήτηση οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσουν συνεργατικές και όχι ανταγωνιστικές σχέσεις, να προβάλλουν από κοινού νέους τουριστικούς προορισμούς και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, να διεκδικήσουν από το κράτος καλύτερες μεταφορές, καθαρό φυσικό και αστικό τοπίο, προβολή σε μόνιμη βάση του Ελληνικού εναλλακτικού τουρισμού.

Οι ΦτΦ θα προβάλλουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και μέσω των NFI, εκείνες τις ταξιδιωτικές προτάσεις και υπηρεσίες που συνάδουν με την πρότασή μας για έναν “τουρισμό που δεν πληγώνει”.  Θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον τουρίστα ως επισκέπτη, ταξιδιώτη, περιηγητή και όχι αποκλειστικά ως πελάτη, και θα το κάνουν με συγκεκριμένους τρόπους προτείνοντας καταλύματα, εστιατόρια, περιοχές και πολιτιστικά δρώμενα (φεστιβάλ κ.λπ) που θα έχουν οικολογικό άρωμα και ανθρώπινο πρόσωπο.

Yπογραμμίζουμε και υιοθετούμε ορισμένα σημεία από τον Παγκόσμιο Κώδικα Ηθικών Αρχών για τον Τουρισμό (1999)

3.1. Όλοι οι φορείς της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να προασπίζουν και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, µε σκοπό την επίτευξη μίας υγιούς, συνεχούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα αποβλέπει στην ικανοποίηση µε δίκαιο τρόπο των προσδοκιών,των αναγκών και των φιλοδοξιών της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.

3.2 Οι τουριστικές πολιτικές και δραστηριότητες πρέπει να υλοποιούνται µε σεβασµό στην καλλιτεχνική, αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά, την οποία πρέπει να προστατεύουν και να κληροδοτούν στις επόμενες γενιές. Ειδική φροντίδα πρέπει να αφιερωθεί στην προστασία και αναβάθμιση των µνηµείων, ιερών προσκυνηµάτων και µουσείων, καθώς επίσης και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, οι οποίοι πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθεροι σε τουριστικές επισκέψεις.

3.3 Το οικουµενικό δικαίωµα στον τουρισµό πρέπει να θεωρείται ως φυσική συνέπεια του δικαιώµατος για ξεκούραση και αναψυχή, συµπεριλαµβανοµένου του εύλογου περιορισµού των ωρών εργασίας και των αµειβοµένων περιοδικών διακοπών, όπως τις εγγυάται το άρθρο 24της Οικουµενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων και το άρθρο 7.δ της Διεθνούς Συµφωνίας για τα Οικονοµικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώµατα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 3. Οι µισθωτοί και οι αυτοαπασχολούµενοι εργαζόµενοι στην τουριστική βιοµηχανία και τις συναφείς δραστηριότητες έχουν το δικαίωµα και το καθήκον να αποκτήσουν κατάλληλη αρχική και συνεχή εκπαίδευση. Θα πρέπει να έχουν επαρκή κοινωνική προστασία. Η εργασιακή ανασφάλεια θα πρέπει να περιορίζεται, όσο είναι δυνατόν. Και ένα συγκεκριµένο καθεστώς, µε ειδική αναφορά στην κοινωνική πρόνοια, θα πρέπει να προσφέρεται στους εργαζοµένους που απασχολούνται εποχικά στον τοµέα.

————

Οι ΦτΦ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να  «…να διασφαλιστεί η οικολογική αξία και ο φυσικός χαρακτήρας (των περιοχών)…. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των επαπειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, τα οικοσυστήματα τους και το τοπίο”, δέσμευση σύμφωνα με τις αρχές της Διακήρυξης του Τυρόλο (2002) που επαναφέρει δέκα χρόνια αργότερα στο προσκήνιο ο  υπεραθλητής βουνού και περιπέτειας Kílian Jornet Burgada με τον εξής τρόπο  «Θα κινούμαστε ήσυχα, χωρίς να μας προσέχουν, σεβόμενοι το περιβάλλον μας, αφήνοντας τίποτα άλλο παρά τα χνάρια μας για να σβηστούν από τον άνεμο» είναι  η 6η αξία του από τις   «10 ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ» (2012)

Από τη διεθνή εμπειρία που έχουμε,  καταλήγουμε  στο συμπέρασμα ότι μπορεί η χώρα μας μέσω των κυβερνήσεων να έχει απαξιωθεί αλλά υπάρχει ένα σημαντικό  φιλελληνικό κλίμα στήριξης της τουριστικής οικονομίας και της κοινωνίας,  όχι με τη μορφή της φιλευσπλαχνίας αλλά με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ατομικών ή συλλογικών, συνεργατικών  και αξιόπιστων τουριστικών με προσωπικότητα προτάσεων.

Οι ΦτΦ θα συμβάλλουν στην προώθηση της πρότασης για έναν ΤΟΥΡΙΣΜΌ που όχι  μόνο δεν θα πληγώνει αλλά που θα επουλώνει τυχόν πληγές που άνοιξαν στο περιβάλλον και στην κοινωνία και παράλληλα θα προάγει τις πανανθρώπινες, οικολογικές αξίες του σεβασμού στον άνθρωπο και στη φύση.

Βάζουμε μια άνω τελεία για να επανέλθουμε μια μια πληρέστερη πρόταση αξιοποιώντας τις παρεμβάσεις των επόμενων ομιλητών καθώς και των εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν.

*Ημερίδα για τον αειφόρο τουρισμό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

 

Οι ΦτΦ διοργανώνουν ημερίδα για τον τουρισμό, σε συνδυασμό με την έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του διαγωνισμού που προκύρηξαν οι NFI με τίτλο “Fair tourism”.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΕΙ
Έκθεση Φωτογραφίας – Ημερίδα

6-9 Μαρτίου 2013

Στο ΣΑΕ (Σύλλογο Αρχαιολόγων Ελλάδας), Ερμού 134-136 
(πλησίον Αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού)
———
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece  για την Οικολογία, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature – Picturing Fair Travel – στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα διοργανώνει  την τελευταία μέρα της έκθεσης ημερίδα με θέμα «Τουρισμός που δεν πληγώνει», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, τη Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ευχαριστούμε τη Περιβαλλοντική Οργάνωση Naturefriends International (NFI) για την παραχώρηση των φωτογραφιών και την άδεια μεταφοράς της έκθεσης από τη Βιέννη στην Αθήνα και όλους όσοι συμμετείχαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση – ημερίδα των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός, να προβάλλει τον εναλλακτικό τουρισμό στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, να συμβάλλει στη βελτίωση και ανάδειξη των τουριστικών υπηρεσιών που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και στην ικανοποίηση των αναγκών του εναλλακτικού ταξιδιώτη, περιηγητή.

Η προβολή του Ελληνικού τοπίου, της χλωρίδας και της πανίδας, της ιστορικής- αρχιτεκτονικής  και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα σύγχρονα μουσεία, η γαστρονομία και η Μεσογειακή διατροφή, η ποιότητα των υπηρεσιών κ.λπ. μπορούν να προσελκύσουν ένα νέο είδος τουριστών, που σε αρμονία και με σεβασμό στο περιβάλλον και στις παραδόσεις, να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη  της χώρας μας.

Οι ΦτΦ προβάλλουν ένα μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού που να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία και του περιβάλλοντος, την προσέλκυση ειδικών κατηγοριών τουριστών – περιηγητών  που ν’ αφήνουν το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Το μοντέλο αυτό που το ονομάζουμε «Τουρισμός που δεν πληγώνει» είναι  εντελώς αντίθετο και συγκρουσιακό  σε σχέση με το μαζικό τουρισμό που προάγει η κυβέρνηση, με την ψήφιση νόμων που επιτρέπουν μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις σε δάση, βουνά και αιγιαλό, που αντικειμενικά  εξυπηρετούν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία.

«Τουρισμός που δεν πληγώνει» σημαίνει για εμάς  προσέλκυση ταξιδιωτών, περιηγητών και όχι «καταναλωτών» μαζικών τουριστικών προϊόντων τύπου Ντουμπάι, Ντίσνεϊλαντ, Περιοχών  Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), Τουριστικών επαύλεων κ.λπ.

«Τουρισμός που δεν πληγώνει» σημαίνει για εμάς:

α) σεβασμός στα οικοσυστήματα και όχι έγκριση τουριστικών επενδύσεων με τη διαδικασία Fast Track

β) εξασφάλιση εργασίας με παράλληλο σεβασμό των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων  και όχι καθεστώς εργασίας τύπου ΕΟΖ

γ) στήριξη της οικονομίας των  τοπικών κοινωνιών και όχι του μαζικού τουρισμού τύπου All Inclusive που στην πραγματικότητα και αφήνει μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα και  αφήνει ελάχιστο ή κανένα  όφελος για την τοπική κοινωνία και τη χώρα μας.

Ο «Τουρισμός που δεν πληγώνει» είναι μια πρόταση που πρέπει να διεκδικηθεί από την πολιτεία και παράλληλα να δημιουργείται σταδιακά ως «νησίδα» από τους εμπλεκόμενους, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους, προσελκύοντας ειδικό εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.

Οι ΦτΦ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με όσους φορείς αλλά και σοβαρούς τουριστικούς πράκτορες ή επιχειρήσεις έχουν την ίδια ή παρόμοια πολιτική με την οργάνωσή μας, να προάγουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες που κινούνται  στην κατεύθυνση ενός «Τουρισμού που δεν πληγώνει» το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece

 

Πρόγραμμα Ημερίδας 9 Μαρτίου 2013
ΜΕΡΟΣ Α’ 10:30 – 13:00

10:30   Άφιξη – Δήλωση παρουσιών και συμμετοχής στην ημερίδα

11:00   Καλωσόρισμα
Κώστας Φωτεινάκης/ Πρόεδρος των Φίλων της Φύσης

11:05   Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και ο «Τουρισμός που δεν πληγώνει»
Dr. Αναστάσιος Παππάς / Τμήμα τουρισμού των ΦτΦ

11:20   Ο Εναλλακτικός τουρισμός και η συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη
Πάρις Τσάρτας/  Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου

11:35   Αρχαιολογία και Περιβάλλον
Μαρία Κονιώτη/ Αρχαιολόγος/ Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

11:50   Τα Φεστιβάλ στην ύπαιθρο και στην πόλη – Οικολογικό αποτύπωμα και
οικονομικό όφελος των περιοχών
Γιάννης Σχίζας/  Συγγραφέας

12:05    Διάλειμμα – Καφέ

12:20    H Αθήνα μέσα από την αρχιτεκτονική της κληρονομιά
Ειρήνη Γκαρσία/ Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής
              Κληρονομιάς

12:35   Η άλλη Ελλάδα μέσα από το φακό της  Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας,
μέλος της FIAP
Προβολή οπτικοακουστικού – ηχοράματος, ομαδική παρουσίαση μελών της
              Ε.Φ.Ε.

12:50   Ερωτήσεις

 

ΜΕΡΟΣ Β’  13:15 – 15:00

Βιωματικά – Εργαστήρια 13:15 – 14:15

Α’  Εκπαιδευτικό Μονοπάτι – Δράσεις στον αρχαιολογικό χώρου του Κεραμεικού, Ηριδανού/ Συντονίζουν: Σοφία Δημητρίου, Ελένη Νιάρχου

Β’  Προφίλ του Εναλλακτικού Ταξιδιώτη – Το προφίλ του ταξιδιώτη, κατανόηση των αναγκών του και προσαρμογή των προσφερομένων υπηρεσιών σ’  αυτό το πλαίσιο/ Συντονίζει: Χριστιάνα Βλαχάκη

Γ’  Νεολαία και Τουρισμός – Παρουσίαση εναλλακτικών προγραμμάτων τουρισμού για νέους/ Συντονίζει: Δήμητρα Σκούφη Κατσιδινιώτη

Παρουσίαση Συμπερασμάτων Εργαστηρίων 14:15– 14:45

14:45   Διάλειμμα – Καφέ

 

ΜΕΡΟΣ Γ’ 15:00 – 16:30

15:00   Αειφορία και τουρισμός
Dr. Christian Baumgather/ General Secretary/ Naturefriends International

15:20   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

15:30   Παράδοση Βεβαιώσεων Συμμετοχής στην Ημερίδα

15:45   Ελαφρύ Γεύμα

16:30   ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1 Αιτήσεις συμμετοχής στην Ημερίδα γίνονται αποκλειστικά μέσω του site www.nfgr.org.  Κατάθεση των αιτήσεων: 5-26/2/2013.
2 Οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής θα παραδοθούν στις 15:30.

Η Έκθεση και η Ημερίδα γίνεται σε συνεργασία με  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, τη Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, Θερμοπυλών 92, 124 61/ www.nfgr.org/ desk@nfgr.org

 


[ΣΗΜ: Η έκθεση και η ημερίδα διοργανώνονται και υλοποιούνται χωρίς καμία χρηματοδότηση, παρά μόνο χάρη στην εθελοντική προσφορά των συνδιοργανωτών]

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Έκθεση φωτογραφίας για τον αειφόρο τουρισμό

Αίτηση συμμετοχής στην ημερίδα.

 

Τόπος διεξαγωγής

Τοποθεσία:

Κτίριο Ελλήνων Αρχαιολόγων – Κεραμεικός

 



[1] Ο Πρίγκιψ Σαντρουντίν Αγά Χαν,  έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Του έχει απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ