7.8 Ρίχτερ προκαλεσαν την καταστροφή στην νοτιοανατολική Τουρκια. Με επίκεντρο το Παζαρτζίκ του Καχραμανμαράς, ο εγκέλαδος χτύπησε αλύπητα 10 πόλεις.Εκατοντάδες ακίνητα έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρωπους που κοιμόταν αμέριμνοι λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα. Η Τουρκία βιώνει την μεγαλύτερη καταστροφή εδω και 24 χρόνια. Είναι βέβαιο πως πρόκειται για τον καταστροφικό σεισμό που έγινε απο το 1999.

Μετά από δεκαετίες η Άγκυρα για πρωτη φορά έκανε δια στόματος Σουλεϊμάν Σοϊλού άμεσα εκκληση για βοήθεια απο το εξωτερικό. Από σήμερα η κάθε μέρα θα είναι ένας άνισος αδυσόπητος αγώνας για την διάσωση όσων βρίσκονται ζωντανοί κάτω απο τα συντρίμμια. Ένας αγωνας ενάντια στο κρύο και τον χιονιά που χτύπησαν ταυτόχρονα την χώρα.

Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε ανατροπή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε πανομοιότυπο σκηνικό το 1999 ένας σεισμός είχε προκαλέσει ανατροπή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ήταν στα χειρότερά τους μετα την συγκρουση στα Ίμια. Είναι δεδομένο πως αυτή η τραγική καταστροφή θα έχει επιπτώσεις και στις επικείμενες εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία. Προς το παρον όμως τα βλέμματα και οι προσευχες όλων έχουν στραφεί στον αγώνα της διάσωσης όσο περισσότερων εγκλωβισμένων κάτω απο τα συντρίμμια και την ανακούφιση των αστέγων που έχασαν τα πöaντα.

Ο Προεδρος της Τουρκöiας Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι ανακοίνωσε οτι οι νεκροί από τον πρώτο μεγάλο σεισμό ανέρχονται ήδη στους 912 και δυστυχώς όσο περνα η ώρα ο αριθμος εξακολουθεί να αυξάνεται δραματικά.

Στις 13:34 το μεσημέρι σημειώθηκε σειμός 7,5 ρίχτερ ενώ οι ισχυροί μετασεισμοί δεν έχουν αραιώσει ακόμη.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ