Ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών τούρκοι πολιτικοί κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής τους. Η αντιπολίτευση ανακάλυψε τώρα εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.224 εγγεγραμμένους σε εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρους που ήταν όλοι δηλωμένοι στο ίδιο διαμέρισμα «ανακάλυψαν» τα αντιπολιτευόμενα κόμματα HDP και CHP στην πόλη Μπινγκόλ στην ανατολική Τουρκία. Πρόκειται για μόνον μια από τις δεκάδες υποθέσεις «μαγειρεμένων» εκλογικών καταλόγων που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες, με τα ανύπαρκτα πρόσωπα να φέρονται να διαμένουν σε χοιροστάσια, εργοτάξια, εγκαταλελειμμένες ή και ανύπαρκτες πολυκατοικίες.

Σε ένα μόλις διαμέρισμα βρέθηκαν δηλωμένοι 1.000 (!) ψηφοφόροι ενώ στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύφθηκαν ψηφοφόροι δηλωμένοι στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας που όμως έχει μόνον τέσσερα πατώματα.

Η κατάσταση «βολεύει» τους κυβερνώντες

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν διπλοεγγεγραμμένοι ή και τριπλοεγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Όπως σχολιάζει ο βουλευτής του CHP Γκιουρζέλ Τεκίν, «μια χώρα που δεν μπορεί να καταγράψει ορθά 56 εκατομμύρια ψηφοφόρους, δεν μπορεί να πετύχει απολύτως τίποτα».

Αξιοσημείωτο ότι ήδη το 2005 ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε υποσχεθεί την ηλεκτρονική εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. «Το ότι 14 χρόνια μετά συνεχίζουμε να δουλεύουμε με χαρτιά, καταδεικνύει τις προτεραιότητες που θέτουμε», επισημαίνει ο Τεκίν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν οφείλεται σε τεχνικές δυσκολίες, αλλά προφανώς στην ελλιπή πολιτική βούληση. «Οι κυβερνώντες θέλουν απλώς να παραμείνει η κατάσταση ως έχει».

Όταν προσφάτως η βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP Μεράλ Ντανίς Μπεστάς επανέφερε το θέμα στη Βουλή, η κυβέρνηση σφύριξε και πάλι αδιάφορα. Η αξίωσή της να αντιμετωπιστεί επιτέλους το φαινόμενο των «μαγειρεμένων» εκλογικών καταλόγων έμεινε αναπάντητη. Αντ΄ αυτού βουλευτές του κυβερνώντος AKP φέρονται να της απάντησαν ότι απλώς «υπάρχουν πολλές πολύτεκνες οικογένειες». Το υπ. Εσωτερικών από την πλευρά του ανακοίνωσε απλώς ότι προσπαθεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις παρατυπίες.

Ευθύνες σε δημάρχους και κόμματα

Τα αντιπολιτευόμενα CHP και HDP ισχυρίζονται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι νοθεύονται ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου. Ο Χαντίμι Γιακουπόγλου ο οποίος εκπροσωπεί το CHP στην ανώτατη εκλογική επιτροπή της Τουρκίας επιρρίπτει την ευθύνη στους δημάρχους και στα κόμματα. Ορισμένοι δήμαρχοι, όπως λέει, καταγράφουν τους πολίτες άλλων χωριών και πόλεων στα δικά τους δημοτολόγια προκειμένου να διασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Λόγω μισθού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης «η θέση του δημάρχου είναι ιδιαίτερα ελκυστική», όπως λέει. «Γι΄ αυτό και κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν ψήφους». Στην ίδια τακτική προσφεύγουν όμως και τα κόμματα, ειδικά σε περιοχές που δεν θεωρούνται «σίγουρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες παρατυπίες καταγράφονταν και παλαιότερα ωστόσο «ποτέ τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο σήμερα».

Τζένιφερ Βάγκνερ / Χιλάλ Κοϊλού

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ