Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν οι επαφές για τη Συρία που είχε στην Άγκυρα το ρωσικό κλιμάκιο. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ τα στρατεύματα του Ασάντ προελαύνουν προς το Ιντλίμπ.Τα κλιμάκια είχαν συνολικά τρίωρη συνάντηση με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν την προσεχή εβδομάδα, χωρίς πάντως να διευκρινιστεί που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση. Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε ανακοινώσεις του, επισημαίνει ότι τα τουρκικά φυλάκια-παρατηρητήρια δέχονται επιθέσεις όχι μόνο στην περιοχή του Ιντλίμπ, αλλά και κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στην περιοχή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε περιορίζεται στις πληροφορίες ότι συζητήθηκε η κατάταση στο Ιντλίμπ και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για καταλλαγή στην περιοχή, αλλά και για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας.

Ποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του;

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα φαίνεται να εντείνεται, καθώς η Ρωσία θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την δολοφωνία τεσσάρων Ρώσων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ από μαχητές τζιχαντιστικων οργανώσεων. Αναλυτές σημειώνουν ότι στην συμφωνία του Σότσι η τουρκική πλευρά είχε αναλάβει τον έλεγχο αυτών των οργανώσεων και η Ρωσία την απομάκρυνση των κουρδικών οργανώσεων ΥΡG και PYD από την ζώνη ασφαλείας. Οι δυο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για μη τήρηση των συνφωνηθέντων.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις του Άσαντ συνεχίζουν να προελαύνουν προ το κέντρο του Ιντλίμπ και το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά παρατηρητήρια παραμένουν εντός περιοχών που ελέγχει το καθεστώς.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ