Έφτασαν το Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αναλυτές εντάσσουν την εξέλιξη στο πλαίσιο της τουρκικής στρατηγικής στη διαμάχη με Αθήνα και Λευκωσία για τις ΑΟΖ στη Μεσόγειο.Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασαν το Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στις τουρκοκυπριακές περιοχές τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Άγκυρα είχε ζητήσει από την τουρκοκυπριακή ηγεσία τη χρήση του συγκεκριμένου αεροδρομίου το οποίο δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για πολιτικές ή στρατιωτικές πτήσεις προκειμένου να δημιουργήσει εκεί βάση για κατασκοπευτικά Drones. Αναλυτές εντάσσουν πάντως την εξέλιξη στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας και της άσκησης πιέσεων προς Αθήνα και Λευκωσία με φόντο τη διαμάχη για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Την εμπλοκή της Κύπρου μέσω της αεροπορικής βάσης στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, στις στρατιωτικές δράσεις της στην ανατολική Μεσόγειο πέτυχε η Άγκυρα, θέτοντας σε εφαρμογή συμφωνία με την «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων, για προσγείωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κατεχόμενη Κύπρο. Πρόκειται για τα τουρκικής κατασκευής Drones με την ονομασία Bayraktar TB2, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως τα τελευταία χρόνια από την Άγκυρα για παρακολουθήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεθνούς καταγγελίας

Το πρώτο Drone προσγειώθηκε σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο το πρωί, μετά από πτήση διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών. Το Drone απογειώθηκε από την τουρκική ναυτική βάση Νταμαλάν γύρω στις 5 το πρωί και προσγειώθηκε στην Κύπρο λίγο μετά τις 9. Σχετικά, το περασμένο Σάββατο, η λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για παραχώρηση της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο στα τουρκικά drones λήφθηκε με απαίτηση των τουρκικών δυνάμεων.

Ο τουρκοκύπριος «υπουργός» αρμόδιος για θέματα μεταφορών Τόλγκα Ατακάν δήλωσε σχετικά ότι οι πτήσεις των τουρκικών Drones θα ελέγχονται από τις μονάδες εναέριου ελέγχου στο αεροδρόμιο Ερτζάν. Σύμφωνα με τον κ. Ατακάν, η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για μη επανδρωμένα αεροσκάφη επηρέασε τη λήψη της απόφασης για χρήση του Λευκονοίκου από την Άγκυρα. Από πλευράς της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος χαρακτήρισε ως αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας την λειτουργία βάσης στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου. Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει διεθνώς τη νέα αυτή τουρκική ενέργεια, ο κ. Κούσιος είπε πως «αυτό θα το μελετήσουμε γιατί είναι μια νέα εξέλιξη», ανέφερε.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ