Με στρατιωτικές επιχειρήσεις αντέδρασε η Τουρκία στην απόφαση του Κούρδου ηγέτη Μ. Μπαρζανί για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Β. Ιράκ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ιράκ ωστόσο ζήτησε την αναστολή της διεξαγωγής του.Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο του Ιράκ ζήτησε σήμερα την αναστολή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα, μέχρι να εξετάσει όλες τις προσφυγές, βάσει των οποίων το επίμαχο δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό.

Εν τω μεταξύ στην απόφαση του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Βόρειο Ιράκ η Τουρκία απάντησε σήμερα με ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας. Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν άσκηση στις περιοχές Σιλώπη-Χαμπούρ, που είναι και το μόνο σημείο πρόσβασης από Τουρκία προς Βόρειο Ιράκ.

Ερντογάν προς Μπαρζανί: Μας ενοχλεί μια τέτοια διαδικασία

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, τεθωρακισμένα και άρματα μάχης επιχειρούν στα τουρκο – ιρακινά σύνορα. Στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού τονίζεται επίσης ότι παράλληλα με την άσκηση συνεχίζονται στην παραμεθόριο και οι επιχειρήσεις στα πλαίσια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει τον Μασούντ Μπαρζανί για το επικείμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν λέγοντας ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο ήταν να συνέλθει όπως είθισται στις 27 του μήνα στην Άγκυρα, αποφασίστηκε να γίνει νωρίτερα στις 22 Σεπτεμβρίου γιατί η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ επιμένει στην ίδια νοοτροπία και συνέχισε.

«Αυτή τη φορά η εκεί διαδικασία μας ενοχλεί. Δεν μπορούμε να πούμε ορίστε, συνεχίστε σε ένα βήμα προς την απόσπαση από το Ιράκ. Τους το έχουμε πει επανειλημμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Kων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ