Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Μεγάλη η γκάμα των προσδοκιών της Τουρκίας από τη νέα γερμανική ηγεσία.Η πρώτη επίσκεψη Σολτς στην Τουρκία δεν είναι για την Άγκυρα απλά μια επίσκεψη γνωριμίας.

Ο διπλωματικός πυρετός που προέκυψε για τον Ερντογάν με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει νέα δυναμική στην προσπάθεια του Προέδρου της Τουρκίας να αλλάξει την ατζέντα.

Να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με όσες γειτονικές χώρες ήταν από τουρκική σκοπιά συγκρουσιακές, βλέπε Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελλάδα, αλλά και να διασφαλίσει και να αποκομίσει τα μέγιστα από χώρες που όλο αυτό το διάστημα είχε στήριγμα, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία της Άγκελα Μέρκελ.

Βελτίωση των οικονομικών

Στο πλαίσιο αυτό η ή θερμή υποδοχή του νέου καγκελάριου κρύβει την προσμονή για συνέχιση του ίδιου κλίματος στις σχέσεις αλλά και τη διευθέτηση θεμάτων. Έτσι με κύριο ζήτημα την κατάσταση στην Ουκρανία θα ανοίξει όλη η βεντάλια, όπως το ακήρυκτο εμπάργκο εξοπλισμών από τη Γερμανία, η οποία μπλοκάρει την αγορά κινητήρων, αλλά και η κωλυσιεργία στην παράδοση των υποβρυχίων.

Όμως στην ατζέντα της Άγκυρας είναι και τα κεφάλαια της προενταξιακής διαδικασίας προς την ΕΕ. Το θέμα της θεώρησης διαβατηρίου (βίζας) για την είσοδο στην ΕΕ, το προσφυγικό και η αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας είναι θέματα που προέχουν για τον Ερντογάν, καθώς η χώρα βαδίζει προς εκλογές μέσα σε ένα χρόνο. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απόλυτη ανάγκη μια θετική ατζέντα που θα βελτιώσει τα οικονομικά σε μια συγκυρία που πλήττονται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ