Δεύτερος γύρος των εκλογών για την τουρκοκυπριακή ηγεσία διεξάγεται σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο. Δύσκολα τα προγνωστικά, καθώς η Άγκυρα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει τον εκλεκτό της Ερσίν Τατάρ.Τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων εκλέγουν σήμερα οι 200 χιλιάδες ψηφοφόροι στα κατεχόμενα, οι οποίοι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που ξεπερνά το δίλημμα της επιλογής μεταξύ των δύο διεκδικητών Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί. Και αυτό γιατί οι δύο υποψήφιοι εκπροσωπούν δύο συγκρουόμενες τάσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όσον αφορά τη σχέση των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία, αλλά και την μορφή της επιδιωκόμενης λύσης του Κυπριακού.

Από την μία ο Τατάρ βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με την Άγκυρα και σε σχέση με το Κυπριακό τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών. Από την άλλη ο Μουσταφά Ακιντζί προτάσσει την ανάγκη διαφύλαξης της τουρκοκυπριακής ταυτότητας και της αναδιαπραγμάτευσης στη σχέση των Τουρκοκυπρίων με την Άγκυρα, ενώ για το Κυπριακό στηρίζει με αφοσίωση την συμφωνημένη βάση ομοσπονδιακής λύσης. Το κλίμα καθίσταται ακόμα πιο πολωμένο λόγω των ξεκάθαρων παρεμβάσεων της Άγκυρας υπέρ του υποψηφίου της τ/κ Δεξιάς, γεγονός που ανάγει την σημερινή διαδικασία σε δημοψήφισμα για το κατά πόσον οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Αμφίρροπη αναμέτρηση

Εκ πρώτης όψεως ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων μπαίνει στην μάχη με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40%, αφού πέραν του 30% που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο θα έχει στο πλευρό του και τους ψηφοφόρους του ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, το οποίο είχε συγκεντρώσει 21% στον πρώτο γύρο. Ωστόσο αναλυτές σημειώνουν ότι τα ποσοστά του κόμματος του Τουφάν Ερχιουρμάν δεν θα μεταφερθούν στην ολότητα τους στην υποψηφιότητα Ακιντζί, αφού ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 8% δεν αποτελείται από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του τουρκοκυπριακού κόμματος της Αριστεράς.

Από την άλλη πλευρά ο Τατάρ μπορεί να βασίζεται στο ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του, το οποίο ανέρχεται στο 33%, αλλά και στο ποσοστό του Κόμματος των Εποίκων που ανέρχεται στο 5,5%. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το ποσοστό που θα καταφέρει να αλιεύσει από το 6% του κόμματος του Κουντρέτ Οζερσάι, αλλά και από το 4% του Σερνάρ Ντεντκάς, δεδομένου ότι ο μεν Οζερσάι κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά βούληση, ο δε Ντεντκάς έχει αποχωρήσει από το κόμμα μετά την απόφαση κομματικών οργάνων για στήριξη του Τατάρ. Αυτό που θα κρίνει πάντως το τελικό ποσοστό που θα λάβει ο Ερσίν Τατάρ είναι το κατά πόσον το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που απείχαν από τον πρώτο γύρο θα μεταβούν στις κάλπες και θα ψηφίσουν τον εκλεκτό της Άγκυρας υποχωρώντας στις πιέσεις της Άγκυρας, οι οποίες, αν και λιγότερο εντυπωσιακές από αυτές του πρώτου γύρου, συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα. Οι κάλπες κλείνουν στις 18.00 και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις 20.00 το βράδυ.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ