Βερολίνο: Γράφει για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός και ο ελληνισμός περνάει κρίση οικονομική αλλά πρωτίστως εσωτερική, έρχεται το ανοιχτό Φεστιβάλ ”Ελλάδα Παντού” για να συσπειρώσει και να θυμίσει στους Έλληνες μετανάστες, πως η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το κλειδί για να βρεθούν λύσεις.

Πρόκειται για μία αισιόδοξη κίνηση, η οποία επιθυμείται από τους δημιουργούς του Φεστιβάλ, να εξελιχτεί σε μία καθιερωμένη γιορτή του ελληνισμού. Για την προσπάθεια αυstavroula1τή μας μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ”Ελλάδα Παντού” και τραγουδοποιός στο επάγγελμα, Θωμάς Σοπιλίδης .

”Το ανοιχτό φεστιβάλ ”Ελλάδα Παντού” γεννήθηκε ως ιδέα περίπου το 2013 από μία συζήτηση μεταξύ φίλων και επαγγελματιών, οι οποίοι σχεδιάζαμε μία μουσική παράσταση με θέμα την ελληνική μουσική, την οποία θέλαμε να την παρουσιάσουμε στους Έλληνες του εξωτερικού. Ωστόσο, μετά από αρκετές συζητήσεις, σκεφτήκαμε πως δεν είχε νόημα να στείλουμε αυτό το ”τρένο”, όπως το ονομάσαμε, άδειο με μόνο επιβάτη την μουσική. Θέλαμε να συνδυάσουμε όλους τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς φορείς που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε μία πολυήμερη φεστιβαλική οντότητα και όχι μία απλή μουσική βραδιά.”

Σκοπός της προσπάθειας αυτή είναι να αφεθεί ένα κοινωνικό αποτύπωμα στις χώρες που δραστηριοποιείται.” Θέλουμε να προάγουμε την σημασία της συνεργασίας και τον συνεταιρισμό. Να καταρρίψουμε πλέον το στερεότυπο ότι ο Έλληνας λειτουργεί σαν μονάδα και δεν μπορεί να συνεργαστεί.” τόνισε ο Θωμάς Σοπιλίδης.

Στο Φεστιβάλ μπορούν να λάβουν μέρος όλοι όσsopilidisοι πιστεύουν πως έχουν να προβάλουν με τον τρόπο τους τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας μας, καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες . Από χορευτικούς συλλόγους, γαστρονομικές επιχειρήσεις ως και διαλέξεις πάνω σε θέματα που ενδιαφέρουν την πρόοδο και το μέλλον των Ελλήνων ομογενών σε κάθε γωνιά της γης.

Μέχρι στιγμής το Φεστιβάλ ”Ελλάδα Παντού” απαρτίζεται από τις συμμετοχές των εξής χωρών, την Γερμανία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Ολλανδία, την Φιλανδία και το Περού. ”Το άνοιγμα που γίνεται είναι αρχικά επικοινωνιακό και σημειολογικό, θεωρούμε ήδη πολύ θετικό το ότι μέσα σε τεσσερις μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2014 που το ανακοινώσαμε, η ιδέα αυτή κατάφερε να φτάσει στο σημείο να μετατραπεί σε ενεργό Φεστιβάλ. Είναι για μας μεγάλη χαρά.”

Στόχος είναι να καθιερωθεί η γιορτή αυτή σαν ένα κανονικό φεστιβάλ, που θα λαμβάνει χώρα κάθε δίμηνο σε διαφορετική χώρα δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας και βοηθώντας τον ελληνικό λαό να βρει διεξόδους απο την κρίση.

Το Φεστιβάλ ”Ελλάδα Παντού” θα λάβει χώρα και στο Βερολίνο στις 30 ,31 και 1 Ιουνίου και θα φιλοξενηθεί φυσικά από την Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου και τους συλλόγους που την απαρτίζουν.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα τις μέρες αυτές θα είναι ολοήμερο. Στις 31 Μαΐου, είναι η μέρα των ανοιχτών θυρών σε όλους όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τους χώρους και την λειτουργία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βερολίνου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Σύλλογο του ΕΠΚ καθώς και ξενάγηση σε όλους τους χώρους της ελληνικής κοινότητας. Το βράδυ θα κλείσει η εκδήλωση με μία παρουσίαση ελληνικών κρασιών και εδεσμάτων.

Την Κυριακή 1 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις θα κινηθούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού σε συνεργασίας με άλλους φορείς της γειτονιάς. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα παραδοσιακών χορών, παιχνίδια, χαριστικό παζάρι κ.α. Το βράδυ της Κυριακής το Φεστιβάλ θα κλείσει με μία συζήτηση με τα μέλη και τους φορείς του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου για το μέλλον του Κέντρου και την εξέλιξη του.

 

Εν κατακλείδι, το όραμα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ”Ελλάδα Παντού” είναι να φτάσει η Ελλάδα παντού. Μέσω της μεγάλης αυτής γιορτής του ελληνισμού, μεταδίδεται το μήνυμα πως, (σχεδόν) ότι παράγεται στην Ελλάδα είναι πολιτιστικό προϊόν, και ότι συνδέοντας το με τη λαογραφία και την ιστορία, τοπική και εθνική, αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό προϊόν ως ένας άξιος πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!
    ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ! ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!….

  2. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ…ΜΠΡΑΒΟ..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ…ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΑΝ ΧΩΡΑ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ