Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας  οργανώνει, στην αίθουσα εκδηλώσεών της, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, στις 8 μ.μ., την παρουσίαση του βιβλίου “Το Αχίλλειο της Κέρκυρας”, της Πρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αρχιτέκτονος και Αρχαιολόγου, Καθηγήτριας Μουσειολογίας κας Αναστασίας Σαλή – Παπασαλή. Ομιλητές θα είναι οι κ.κ.: Μάνος Μπίρης -Ομ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π. και Χάρης Κοκκώσης -Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πρύτανης Ε.Α.Π.
Η Αναστασία Σαλή – Παπασαλή είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, καθώς και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Μελετητήρια Αποκατάστασης Ιστορικών και Διατηρητέων κτιρίων  και δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον επιστημονικό–ερευνητικό τομέα (Γενική Γραμματέας του Σπαθάρειου Μουσείου Θεάτρου Σκιών, Αρχιτέκτων-Αρχαιολόγος και μόνιμο στέλεχος της Ανασκαφής Ακρωτηρίου Θήρας με συμβολή στη αξιοποίηση του Χώρου ως Υπαίθριου Μουσείου, Κύρια Μελητήτρια έργων Μουσείων και Παραδοσιακών Οικισμών, Αρχιτέκτων στην Ανασκαφή Μακρυγιάννη για το Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Έχει διατελέσει :Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, καθώς και Αντιπρόεδρος Δ.Σ.του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης).
Έχει διατελέσει Σύμβουλος μελέτης:
– για το Εκθεσιακό Κέντρο Ο.Λ.Π. στον Πειραιά”,
– για το “Πολιτιστικό – Διοικητικό κέντρο στη Herouville Γαλλίας,
-για την Όπερα της Βαστίλλης στο Παρίσι,
-για το Νέο Μουσείο Θεσσαλονίκης και «Παλαιών Ανακτόρων Κερκύρας»,
-για το Κέντρο Ολυμπιακών Κολυμβητηρίων στην Αθήνα,
-για το Πολιτιστικό Κέντρο Λάρισας,
-για το Κάστρο Ιπποτών Ρόδου,
-για το Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Βατερλώ: Ανοιχτοί και κλειστοί χώροι Συνεδρίων σε έκταση 200 στρεμμάτων, στις Βρυξέλλες Βελγίου,
-για τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης,
– για Πολιτιστικό Κέντρο και διαμόρφωση Περιβαλλοντικού Πάρκου σε έκταση 50 στρεμμάτων στην Τύλισο Ηρακλείου Κρήτης,
-για το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Λεγραινά,
-για το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων στην Τrinidad Καραϊβικής,
-για τα Παλαιά Ανάκτορα Κερκύρας”,
-για την Προστασία του Αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι Θήρας μέσω αξιοποίησης Ήπιων μορφών Ενέργειας”,
-για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών,
-για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης,
-για τον Εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε Μελετήτρια αναπαλαίωσης:
– του ναού Εισοδίων Θεοτόκου Αιγίου, έργο Τσίλλερ,
– του ναού Αγ. Γεωργίου Σερβίων,
– του Αρχοντικού Φλώρου Κονίτσης,
-του Αρχοντικού Ζώη Κονίτσης,
-του ναού Αγ. Δημητρίου στο Κεράσοβο,
-του Αρχοντικού Δόβα Κονίτσης,
-της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πλατεία Ρηγίλλης.
-του Διατηρητέου Σπυροπούλου στο Αίγιο,
-των Διατηρητέων Ρούσση και Βλάχου στο Ιστορικό κέντρο Κονίτσης
Διδάσκει τα μαθήματα της Μουσειολογείας α) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας- Μουσειολογίας  του Ι.Π. β) στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας Επιστημών του Πανεπιστημίου    Αθηνών, γ) στο Μεταπτυχιακό των Μουσειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ως συντονίστρια του Τομέα Οργάνωση Μουσειακών Χώρων), δ) στο Μεταπτυχιακό Προστασίας Μνημείων του ΕΜΠ.
Το Επιστημονικό και Ερευνητικό  της έργο είναι ευρύ με κύριο αντικείμενο την αποκατάσταση και αξιοποίηση μνημείων, ιστορικών κτιρίων και αρχαιολογικών χώρων. Στις ολοκληρωμένες μελέτες που έχει εκπονήσει περιλαμβάνονται πολλά αξιόλογα μνημεία ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως είναι, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, η Γλυπτοθήκη Ταφικής Τέχνης του Α Κοιμητηρίου Αθηνών και τέλος,
Ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα του Αχιλλείου της Κέρκυρας (Ρυθμιστική – Μουσειολογική και Αρχιτεκτονική Μελέτη, για άμεση εφαρμογή). Η σύλληψη και διαχείριση του Θεματικού Μουσείου του Αχιλλείου αντιμετωπίζει το μνημειακό συγκρότημα ως ενιαίο σύνολο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων μαζί με τα αξιόλογα γλυπτά και έργα τέχνης . Η όλη προσπάθεια κατατείνει στην επίτευξη μιας ολοκληρωμένης ανάδειξης και λειτουργίας των μνημείων, μέσω της μουσειολογικής ενεργοποίησής τους στο δίκτυο των κτιριακών δομών και των διάσπαρτων καλλιτεχνημάτων αλλά και της εξαιρετικής περιβάλλουσας φύσης του χώρου.
Το 2011 εξελέγη Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου και το 2012 ανεδείχθη στο Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.  Είναι η μοναδική γυναίκα Πρύτανις στη χώρα μας, μετά την εκλογή της από την πανεπιστημιακή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου,.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1836

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ