Ο νεαρός Ρέτσο με βίντεο που ανέβασε στο Youtube επικρίνει την CDU. Η απήχηση είναι τεράστια: 5,5 εκατομμύρια κλικ σε λίγες μέρες. Oι ειδικοί θεωρούν το βίντεο επικίνδυνο για την CDU, η οποία βρίσκεται σε αμηχανία.«Σήμερα ας δούμε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα». Έτσι ξεκινάει το βίντεο διάρκειας 55 λεπτών του Ρέτσο, ενός νεαρού ο οποίος ανεβάζει συστηματικά βίντεο στο κανάλι του στο Youtube. Η CDU κατά τη γνώμη του είναι το κόμμα που καταστρέφει το μέλλον των νέων, δεν έχει απαντήσεις όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, κατά τη διακυβέρνησή της έχει ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και η Γερμανία έχει συμμετάσχει σε εγκλήματα πολέμου. Τέλος ασκεί ασκεί και για την πολιτική του κόμματος σχετικά το κλίμα.

Το βίντεο ανέβηκε πριν από πέντε ημέρες και μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα είχε 5,5 εκατομμύρια κλικ, 621.000 like και σχεδόν 108.000 σχόλια. Έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία φέρνοντας σε αμηχανία το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, το οποίο τελικά αναγκάστηκε την Πέμπτη να απαντήσει με ανοιχτή επιστολή προς τον Ρέτσο στην επίσημη ιστοσελίδα του. «Είμαστε ένα λαϊκό κόμμα με πολλά μέλη και προγράμματα που βασίζονται σε αξίες», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή μεταξύ άλλων. Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ κάλεσε τον Ρέτσο να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε αυτά που γράφει. «Έλα να συζητήσουμε για την κριτική σου στην CDU αλλά σε παρακαλώ άκουσε κι εμάς πώς βλέπουμε τα πράγματα», έγραψε χθες στο twitter.

Οι νέοι δεν θεωρούν ελκυστικά τα παραδοσιακά κόμματα

Σύμφωνα με πολιτικούς επιστήμονες και πολιτικούς συμβούλους, το «αντί-CDU» βίντεο όπως αποκαλείται, είναι μια σοβαρή απειλή για το κόμμα. Ο πολιτικός επιστήμονας Στέφαν Χόιμαν, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ανέφερε πως δεν πρόκειται να μεταπείσει παραδοσιακούς εκλογείς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, θα μπορούσε όμως να επηρεάσει πάρα πολλούς νέους ψηφοφόρους στις Ευρωεκλογές την Κυριακή. Προσθέτει επίσης ότι «επειδή στις Ευρωεκλογές η συμμετοχή είναι χαμηλή, μια μετακίνηση των ψηφοφόρων της CDU θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες απώλειες».

Παρόμοια είναι και η άποψη της πολιτικού επιστήμονος Ζαμπίνε Κροπ, η οποία μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post δήλωσε πως «Η CDU μεσοπρόθεσμα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει τους νέους ψηφοφόρους». Για την Εύα Φέλντμαν-Βογτάχνια, ερευνήτρια στο Κέντρο για τους Νέους και την Ευρώπη, το πρόβλημα της αντίδρασης των νέων οφείλεται στο ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν ασχολούνται με θέματα που τους απασχολούν και τους αγγίζουν. Έτσι οι νέοι καταφεύγουν στη διαμαρτυρία στο δρόμο ή στο διαδίκτυο.

Ο Ρέτσο είναι 26 χρονών, φοιτητής πληροφορικής και μένει στο Άαχεν. Τα βίντεο του μέχρι σήμερα είχαν περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

DPA / AFPD / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ