Η γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «περιττή προκλητική ενέργεια» της Άγκυρας εν μέσω προσπαθειών για αποκλιμάκωση. Η απόφαση Ερντογάν θέτει σε αμφισβήτηση τη γερμανική πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου στην αν. Μεσόγειο.«Με λύπη η γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη» την ανακοίνωση της Άγκυρας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων δήλωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Στη γραπτή ανακοίνωση που διάβασε στην αρχή του κυβερνητικού μπρίφινγκ στους δημοσιογράφους επισημαίνεται ότι «το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης πρόκειται «για μια περιττή προκλητική ενέργεια που βρίσκεται σε αντίθεση με τρέχουσες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση και η εκτόνωση στην ανατολική Μεσόγειο.» Απευθυνόμενος στην Άγκυρα και τη Λευκωσία ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις πλευρές σε διάλογο.» Όπως διαβεβαίωσε, «θα παρακολουθήσουμε την περαιτέρω εξέλιξη με πολύ προσοχή.»

Σκλήρυνση της γερμανικής στάσης;

Το άνοιγμα των Βαρωσίων απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες του προγράμματος μας την Τρίτη το απόγευμα τη συνομιλία που είχαν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον τούρκο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το άνοιγμα, η Λευκωσία είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με την καγκελαρία. Η επισήμανση της κ. Μέρκελ προς τον τούρκο πρόεδρο, χθες, για την αναγκαιότητα περαιτέρω αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δεν επέφερε στην περίπτωση των Βαρωσίων αποτελέσματα.

Όχι μόνο το άνοιγμα της περίκλειστης αυτής πόλης αλλά και η παραμονή του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στα ανοιχτά της Κύπρου δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από μέτρα που η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «προκλητικές ενέργειες». Οι ενέργειες αυτές τείνουν να τορπιλίσουν την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Βερολίνο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην αν. Μεσόγειο όπως και για την έναρξη ενός διαλόγου της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα επίμαχα ζητήματα.

Προκειμένου να δρομολογηθούν αυτές οι εξελίξεις η καγκελάριος Μέρκελ επιχειρηματολόγησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί πολιτική προσέγγισης της Τουρκίας από την ΕΕ. Το άνοιγμα των Βαρωσίων φέρνει την καγκελάριο σε δύσκολη θέση. Ενδεχομένως η σημερινή ανακοίνωση να είναι το προοίμιο για μια σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ