Το Βερολίνο είχε κάποτε τρία αεροδρόμια. Σήμερα έχει απομένει μόνο το νέο αεροδρόμιο BER, που εγκαινιάστηκε στις 2/11. Το παλιό αεροδρόμιο στο Τέγκελ κλείνει τις πύλες του τη Κυριακή.Οι προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο Τέγκελ έχουν σχεδόν σταματήσει μετά τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου BER «Βίλι Μπραντ»στα νοτιοδυτικά της γερμανικής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς πέρασαν από το Τέγκελ περίπου 24 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ οι αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών πραγματοποιούνταν κάθε δύο λεπτά. Μετά τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ το Τέγκελ βρισκόταν στη τέταρτη θέση μεταξύ των γερμανικών αεροδρομίων ως προς τον αριθμό επιβατών.

Την ερχόμενη Κυριακή στις 8 Νοεμβρίου εκπνέει η άδεια λειτουργίας του Τέγκελ. «Κρίμα», λένε οι δύο ηλικιωμένες κυρίες Ρόζι και Γκέρντρουντ που ήρθαν ειδικά για να πουν το τελευταίο αντίο στο αεροδρόμιο του Βερολίνου: «Το Βερολίνο είναι μεγάλη πόλη και θα μπορούσε να έχει και δύο αεροδρόμια. Για εμάς η μετάβαση στο νέο αεροδρόμιο διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα», προσθέτουν.

Το νέο αεροδρόμιο είναι μεγάλο και διαθέτει πλήθος καταστημάτων και εστιατορίων. Σε αντίθεση, το Τέγκελ, με χρονολογία κατασκευής 1964-1974, είχε σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι μετακινήσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες. Ο αρχιτέκτονας Μάινχαρντ φον Γκέρκαμ, στα σχέδια του οποίου βασίστηκε η κυκλική κατασκευή του αεροδρομίου Τέγκελ με τους εξάγωνους τερματικούς σταθμούς, δηλώνει στην DW ότι «στο Τέγκελ χρειάζονταν 20 λεπτά για να φθάσεις με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Βερολίνου, μετά από 20 μέτρα βρισκόσουν από την είσοδο στο γκισέ παράδοσης αποσκευών και από την αίθουσα μέχρι το αεροπλάνο η απόσταση ήταν μόλις 15 μέτρα».

Από 2,5 εκατομμύρια επιβάτες το 1960 στα 25 το 2019

Όταν οι Σοβιετικοί απέκλεισαν το 1948 το τότε δυτικό Βερολίνο αποκόπτοντας τις οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Δυτική Γερμανία, η γαλλική δύναμη κατοχής αποφάσισε την κατασκευή ενός νέου στρατιωτικού αεροδρομίου κοντά στη συνοικία Τέγκελ για να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός του Βερολίνου από αέρος. Μέσα σε ενάμιση μήνα ήταν έτοιμος ο μεγαλύτερος αεροδιάδρομος στην Ευρώπη, μήκους σχεδόν 2,5 χιλιομέτρων. Περίπου μια δεκαετία αργότερα το αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε για τις πρώτες πολιτικές πτήσεις από και προς το Βερολίνο από την Air France αρχικά και την αμερικανική Pan Am στη συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τη πτώση του τείχους επιτρέπονταν μόνο σε αεροπορικές εταιρίες των νικητών του πολέμου, ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας να πραγματοποιούν πτήσεις από και προς το Δυτικό Βερολίνο.

Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα σχέδια για τη κατασκευή του νέου αεροδρομίου «Βίλι Μπραντ» έγιναν μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια μέχρι τα εγκαίνια του BER. Εν αναμονή του νέου αεροδρομίου οι επιβάτες στο Τέγκελ αυξάνονταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια, κι ας είχε κατασκευαστεί για μόλις 2,5 εκατομμύρια το χρόνο. Με τη βοήθεια διαφόρων νέων επεκτάσεων και λύσεων ανάγκης το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε στα χαρτιά μέχρι και 11,5 εκατομμύρια. Πέρσι ωστόσο προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν από εκεί τουλάχιστον οι διπλάσιοι.

Νέα σχέδια για το παλιό αεροδρόμιο

Με το κλείσιμο του αεροδρομίου Τέγκελ δημιουργείται χώρος για κάτι καινούργιο. Τα σχέδια για την κατασκευή κατοικιών και ερευνητικών κέντρων είναι έτοιμα εδώ και καιρό. Η κατασκευαστική εταιρία ανακοινώνει περιχαρής τον τερματισμό λειτουργίας του παλιού αεροδρομίου καθώς και ότι «περιμένουμε πώς και πώς να ξεκινήσει το έργο».

Ευτυχείς δηλώνουν και όσοι ζουν περιμετρικά του αεροδρομίου Τέγκελ. Μια από τους κατοίκους είναι η Μάριον. Από τη μεγάλη ταράτσα επισκεπτών ρίχνει μια τελευταία ματιά στο αεροδρόμιο: «Μένω πολύ κοντά στον αεροδιάδρομο και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα σταματήσει επιτέλους ο θόρυβος και η μόλυνση». Και προσθέτει ότι «ναι μεν το Τέγκελ ήταν ένα πολύ καλό και οργανωμένο αεροδρόμιο, αλλά τώρα ήρθε η ώρα για κάτι καινούργιο».

Σαμπίνε Κίνκαρτς

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ