Η Βενεζουέλα κατηγορεί τον γερμανό διπλωμάτη για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες απελάσεις πρεσβευτών. Διαβουλεύσεις για κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο.Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση της Βενεζουέλας για απέλαση του γερμανού πρέσβη Ντάνιελ Κρίνερ. Το μέτρο «επιδεινώνει την κατάσταση και δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση» γράφει ο κ. Μάας στο twitter. Παράλληλα πιστοποιεί στον πρέσβη, ότι τις τελευταίες ημέρες επιτέλεσε «εξαιρετικό έργο» και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να στηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε χθες “ανεπιθύμητο πρόσωπο” τον κ.Κρίνερ και ζήτησε την αποχώρηση του από τη χώρα εντός 48ωρου. Ο γερμανός πρέσβης ήταν ένας από τους τέσσερεις ξένους διπλωμάτες που περίμεναν τον κ. Γκουαϊδό κατά την επιστροφή του στη Βενεζουέλα στο αεροδρόμιο για να τον συνοδεύσουν στο Καράκας προκειμένου να μη συλληφθεί.

«Καμία ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας»

Την απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας καταδικάζουν και εκπρόσωποι των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής Έλμαρ Μπροκ, ο γερμανός πρέσβης έπραξε σωστά να υποδεχθεί στο αεροδρόμιο του Καράκας μαζί με άλλους πρεσβευτές τον Χουάν Γκουαϊδό. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Deutschlandfunk), o κ. Μπρόκ υποστήριξε πως βάση του Συντάγματος της Βενεζουέλας ο κ.Γκουαϊδό είναι ο «νόμιμος» προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Εξ ου και ο γερμανός πρέσβης δεν αναμείχθηκε στα εσωτερικά θέματα της Βενεζουέλας, όπως κατηγορείται. Βέβαια, πόρισμα της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την υπόθεση» ότι η αναγνώριση του Χ. Γκουαϊδό συνιστά ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Πάντως, ο Έλμαρ Μπροκ ανακοίνωσε διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ για σκληρότερα μέτρα εναντίον ηγετικών στελεχών του καθεστώτος Μαδούρο.

Ως «τραβηγμένη από τα μαλλιά» χαρακτήρισε την αιτιολογία της απέλασης ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ στο δίκτυο ειδήσεων RND. Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εκτιμά ότι η απόφαση πάρθηκε για εσωτερική κατανάλωση. Η απέλαση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μαδούρο «χάνει τον έλεγχο». Ο κ. Λάμπσντορφ εκφράζει το φόβο ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες και άλλοι διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ θα θεωρηθούν “ανεπιθύμητα πρόσωπα”.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ