Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων σε έως και 19.200 ημερησίως τους επόμενους μήνες. Διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων το απόγευμα. Διάσταση απόψεων.Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα η Γερμανία θα έχει ως τα Χριστούγεννα 19.200 κρούσματα Covid-19 την ημέρα προειδοποίησε χθες σε συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών. Αποδέκτες της επισήμανσης ήταν σαφώς οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων. Σε τηλεδιάσκεψη μαζί τους σήμερα το απόγευμα θα συζητήσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων. Στις προτεραιότητες της καγκελαρίου είναι η λειτουργία της οικονομίας, των παιδικών σταθμών και των σχολείων. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, το ποδόσφαιρο είναι δευτερευούσης σημασίας.

Η Μέρκελ προτείνει αυστηρά μέτρα

Ομοφωνία φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τα κρατίδια στο ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα βασικά μέτρα όπως η υγιεινή των χεριών, η απόσταση και η χρήση μάσκας. Σε ό,τι όμως αφορά τις νέες προτάσεις της καγκελαρίου, οι απόψεις των επικεφαλής των κρατιδίων διαφέρουν. Το σημαντικότερο μέτρο που θα προτείνει η κ. Μέρκελ είναι η καθιέρωση ορίων που αν ξεπεραστούν θα εφαρμόζονται αυτόματα αυστηρότερες ρυθμίσεις. Αν για παράδειγμα ο αριθμός κρουσμάτων σε έναν νομό ξεπερνά τα 50 εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους, τότε ο αριθμός των ατόμων σε ιδιωτικές συναντήσεις θα περιορίζεται στους 10 και σε δημόσιους χώρους στους 25. Εκτός αυτού η πρόταση της καγκελαρίας προβλέπει την επιβολή προστίμων για παραβίαση των μέτρων και σε ορισμένες περιπτώσεις τον περιορισμό της πώλησης αλκοόλ.

Το σκεπτικό των ενιαίων κριτηρίων για ολόκληρη τη χώρα στηρίζεται κυρίως από τα δυτικογερμανικά κρατίδια. Στην ανατολική Γερμανία τα κρατίδια είναι της άποψης ότι το καθένα θα πρέπει να αποφασίζει μόνο του ποια είναι τα σωστά μέτρα. Σημειωτέων ότι στα θέματα υγείας αρμόδια είναι τα κρατίδια και όχι η κεντρική (ομοσπονδιακή) κυβέρνηση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ