Για συνομιλίες σε υπηρεσιακό επίπεδο δε δίνουμε πληροφορίες, δηλώνει η καγκελαρία στην Deutsche Welle. Προφανώς, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου αξιοποιεί τη συνάντηση για να στείλει ένα μήνυμα στην ΕΕ.Το Βερoλίνο δεν έχει την πρόθεση να δώσει πληροφορίες για τη συνάντηση του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Γαν Χέκερ με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν και την υπεύθυνη για ευρωπαϊκά θέματα της ελληνικής κυβέρνησης Ελένη Σουράνη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα. Σε γραπτή του δήλωση προς την Deutsche Welle εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει πως «επί της αρχής δεν σχολιάζουμε τις όποιες τυχόν συνομιλίες της καγκελαρίας σε υπηρεσιακό επίπεδο». Αν και σκωπτική η απάντηση, δίνει κάποιες διευκρινήσεις για τη σημασία των συνομιλιών.

Τουρκική διάθεση για διάλογο;

Η γερμανική κυβέρνηση καθιστά έμμεσα σαφές ότι πρόκειται για συνομιλίες σε επίπεδο συνεργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των τριών κρατών. Τέτοιου είδους συνομιλίες διεξάγονται συνεχώς και έχουν διερευνητικό, ενημερωτικό και ενδεχομένως προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν παίρνονται σε αυτές τις συναντήσεις αποφάσεις. Με άλλα λόγια, η σημασία που επιδιώκεται να αποδοθεί σε αυτή τη συνάντηση στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από αυτήν που έχει στην πραγματικότητα.

Την πληροφορία ότι πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συνομιλίες στο Βερολίνο την έδωσε εχθές στη δημοσιότητα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προφανώς για να στείλει το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Άγκυρα έχει τη βούληση και τη θέληση για διάλογο με την Ελλάδα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ