Μία αναπάντεχη επιπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ήρθε από το Γιβραλτάρ. Η Ισπανία απαιτεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες, στο βαθμό που αφορούν το καθεστώς στη χερσόνησο.Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, που προκάλεσε το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο περιλαμβάνεται η απαίτηση της Ισπανίας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις του Brexit, στο βαθμό που αφορούν το καθεστώς του Γιβραλτάρ.

Η ατυχής απόφαση του Ντόναλντ Τουσκ να συμπεριλάβει στο ανακοινωθέν, που αποτελεί απάντηση στην επιστολή της Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, την απαίτηση της Ισπανίας να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο σε οτιδήποτε αφορά στο καθεστώς του Γιβραλτάρ προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση του Φαμπιάν Πικάρντο, πρώτου Υπουργού του Γιβραλτάρ, και ταυτόχρονα ανακίνησε τα εθνικιστικά ένστικτα των ακραίων αντιευρωπαϊστών στο Συντηρητικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Μάικλ Χάουαρντ, πρώην αρχηγός των Τόριδων, να φθάσει έως του σημείου να εγείρει θέμα υπεράσπισης του Γιβραλτάρ, κάνοντας ευθεία και απροκάλυπτη αναφορά στην στρατιωτική επιχείρηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στα Νησιά Φόκλαντς το 1982.

Επί ποδός το Βασιλικό Ναυτικό;

Η εφημερίδα Daily Telegraph πήγε ακόμη μακρύτερα το θέμα και σε κύριο άρθρο υποστηρίζει πως αν και το Βασιλικό Ναυτικό δεν έχει την τότε ισχύ του, εν τούτοις θα κατατρόπωνε άνετα τους Ισπανούς. Η βρετανική κυβέρνηση είναι φοβερά ενοχλημένη με τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, σε σημείο που ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit, να αλλάξει το πρόγραμμά του και να μεταβεί εκτάκτως, αυτή την εβδομάδα, στη Μαδρίτη.

Άσχετα αν νομικό ζήτημα για το Γιβραλτάρ δεν τίθεται, αφού ο Βράχος ανήκει διοικητικά στην Βρετανία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης του 1713, η εσωτερικής κατανάλωσης ενέργεια της Ισπανίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου στο Λονδίνο για τυχόν αναπάντεχα εμπόδια, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία των διαπραγματεύσεων και να καθυστερήσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας Βρετανίας-Ευρωπαικής Ένωσης.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ