Το Γκντανσκ αποχαιρετά σήμερα τον Πάβελ Αντάμοβιτς, που έχασε τη ζωή του σε επίθεση με μαχαίρι.
Τρει εβδομάδες πριν η αστυνομία είχε ενημερωθεί από τη μητέρα του δράστη ότι προετοίμαζε πράξη εκδίκησης σε πολιτικό.Η πόλη του Γκντανσκ κηδεύει σήμερα τον δήμαρχό της. Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά σε γιγαντοοθόνες σε πολλά σημεία της πόλης. Στην κηδεία θα παρεβρίσκονται μεταξύ άλλων ο προεδρεύων της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Η οικογένεια ζήτησε να μην υπάρχουν κεριά και λουλούδια και αντ΄ αυτού τα χρήματα να διατεθούν στην φιλανθρωπική οργάνωση WOSP, σε εκδήλωση της οποίας μαχαιρώθηκε ο Παβέλ Αντάμοβιτς.

«Μαχητικός, ακούραστος άνθρωπος»

Επί 6 ημέρες οι πολίτες θρηνούσαν. Σε πολλά σημεία της πόλης ο κόσμος κρατούσε πανό με τη φράση «Πάβελ, σε σκεφτόμαστε, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ». Το κέντρο «Αλληλεγγύη» ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του αποθανόντος. Για να θυμίζει στον κόσμο ότι το αντικομουνιστικό κίνημα ξεκίνησε από εδώ. Εδώ βρίσκεται και η σορός του, οι κάτοικοι κάνουν ουρές για να του πουν το τελευταίο αντίο. Οι συνεργάτες του μιλούν για έναν ακούραστο προϊστάμενό τους, για έναν μαχητικό άνθρωπο. Και κυρίως έναν πεισματικό υπερασπιστή αξιών. «Ο δήμαρχος της πόλης, που δεν ξέχασε ποτέ τη γερμανική ιστορία της και κάθε 4 χρόνια προσκαλούσε τους πρώην κατοίκους της σε συνάντηση, στιγματίστηκε από τους επικριτές του ως οπαδός των Γερμανών», δήλωσε η αντιδήμαρχος Μαγκνταλένα Σκορούπκο -Κατσζμαρέκ. «Του έκαναν κακόβουλες ερωτήσεις, του τύπου εάν στο Γκντανσκ μιλάει ο κόσμος πολωνικά».

Ο Αντάμοβιτς από την πλευρά του επέκρινε το εθνικιστικό κυβερνητικό κόμμα PiS και διαδήλωσε πολύ συχνά εναντίον της νομοθετικής μεταρρυθμίσεις, που στα μάτια του έφερσε τη χώρα σε κίνδυνο. Η συμμετοχή του στη φιλανθρωπική δράση του «Μεγάλη Ορχήστρα για Χριστουγεννιάτικη Βοήθεια» το τραγικό εκείνο βράδυ της 13ης Ιανουαρίου, ήταν και μια πολιτική δήλωση. Η μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση τη Πολωνίας και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη είχε μπει στο στόχαστρο, γιατί από πίσω της κρύβεται ένα φιλελεύθερο ίδρυμα και γιατί το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση των πολιτών είναι αυθόρμητη και γίνεται χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί από το κράτος.

Στήριξη στην οικογένεια του δράστη

Η κόκκινη καρδιά είναι σύμβολό της δράση της. Αυτή την εποχή σε ολόκληρη την Πολωνία υπάρχουν τεράστιες καρδιές από κερί για τον Πάβελ Αντάμοβιτς. Στην πλατεία Αλληλεγγύης η σύζυγός του Πάβελ μίλησε ενώπιον χιλιάδων κατά του λεκτικού μίσους στη δημόσια ζωή. Η διάσπαση του πολιτικού σκηνικού θεωρείται από πολλούς ως αιτία για την τραγωδία του Γκντανσκ. Σε συζήτηση με τη μητέρα του δράστη ο αντιδήμαρχος Πιότρ Κοβάλτσκι πληροφορήθηκε ότι είχε μιλήσει από καιρό στην αστυνομία για ψυχικές διαταραχές του γιου της. Ο 27χρονος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 5 χρόνων για ληστεία τράπεζας και είχε αποφυλακιστεί μόλις το Δεκέμβριο του 2018.

Η μητέρα του τον έβλεπε ως έναν εν δυνάμει κίνδυνο για άλλους. Ο γιός της θεωρούσε ότι έπεσε θύμα της μεγαλύτερης ατυχίας και τα φόρτωνε σε πολιτικούς. Η αστυνομία του Γκντανσκ επιβεβαίωσε ότι ήταν ενήμερη για τις ανησυχίες της μητέρας του. Τώρα ο αντιδήμαρχος ανησυχεί για τις λεκτικές επιθέσεις σε βάρος της οικογένειας του δράστη. «Η υποστήριξη στους συγγενείς του αποτελεί χειρονομία που θα ήταν και στο πνεύμα του νεκρού δημάρχου» είπε.

Μόνικα Σιράντζσκα / dw

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ