600 σύνεδροι αποφασίζουν σήμερα για την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματός τους. Όμως ο μεγαλύτερος εχθρός τους δεν είναι η Ευρώπη αλλά οι αποστάτες. Κατεβαίνουν με δικά τους κόμματα και με προοπτικές επιτυχίας.Με πολύ αέρα το AfD, το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεκινάει στην πόλη Ρίζα της Σαξονίας, την εκλογική χρονιά του 2019, ωστόσο η αρχή αυτήν αποδεικνύεται στην πράξη μετ' εμποδίων. Αντί να γιορτάσει το κόμμα στα ανατολικογερμανικά κρατίδια την ισχύ του, καλείται να καλύψει τις ζημίες από ανταγωνιστικό κόμμα. Ζημίες προκαλεί η απόφαση του Αντρέ Πόγκενμπουργκ, άλλοτε ηγετικού στελέχους της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, να γυρίσει τα νώτα, να ιδρύσει κόμμα και να αποσπάσει ψηφοφόρους από το AfD.

Αποστασίες

Παραμονές του κομματικού συνεδρίου ήρθε η είδηση από την Σαξονία-Άνχαλτ ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος σε αυτό το κρατίδιο και επικεφαλής της Κ.Ο., ο οποίος έχασε τον περασμένο Μάρτιο τα αξιώματά του μετά από ακροδεξιά λεκτικά ολισθήματα, εξήγγειλε την παραίτησή του από το κόμμα και ανακοίνωσε ότι στις τοπικές εκλογές της Σαξονίας, Βρανδεμβούργου και Θουριγγίας, κατεβαίνει με το δικό του κόμμα, το οποίο ονομάζεται «Ξεκίνημα Γερμανών Πατριωτών-Κεντρική Γερμανία», (ApD). Κυρίως στη Σαξονία οι δεξιοί ψηφοφόροι θα προβληματιστούν για το ποιο κόμμα να ψηφίσουν την 1η Σεπτεμβρίου στις τοπικές εκλογές. Εκτός από το νέο κόμμα του Πόγκενμπουργκ υπάρχουν και οι «Die Blauen». «Οι Μπλε», είναι το κόμμα της Φράουκε Πέτρι, της πρώην αρχηγού του κόμματος AfD, η οποία και αυτή παραιτήθηκε και αποφάσισε να εγκαταλείψει το κόμμα θεωρώντας ότι κινείται πολύ προς τα δεξιά. Αντίθετα ο Αντρέ Πόγκενμπουρκ θεωρούσε ότι δεν κινείται πολύ προς τα δεξιά.

Οι πρόεδροι του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Γιεργκ Μόιτεν, αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη με επιδεικτική ηρεμία. «Πρόκειται για απόφαση του Πόγκενμπουργκ, εάν θέλει να καταστραφεί», είπε ο Γκάουλαντ στη Ρίζα. Αλλά και ο Μόιτεν δεν θέλησε να δώσει μεγάλη αξία στην εξέλιξη και προτιμά να περιμένει, πόσοι θα ακολουθήσουν «τον αποστάτη». Με εμφανή ικανοποίηση παρέπεμψε στην αποτυχία τέτοιων προσπαθειών στο παρελθόν, από τον ιδρυτή του AfD Μπερντ Λούκε μέχρι την Πέτρι, της οποίας το κόμμα «Οι Μπλε» έχει περιπέσει σε ασημαντότητα. Όπωσδήποτε η αποχώρηση του Πόγκενμπουργ εξασθενεί την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος. Στη Θουριγγία, επικεφαλής του κόμματος κατεβαίνουν δύο γνωστοί για τις ακραίες πεποιθήσεις τους, ο Μπγερν Χέκε και ο Αντρέας Κάλμπιτς.

Στόχος η εκλογική νίκη

Έξι χρόνια μετά την ίδρυση του AfD, το κόμμα επιδιώκει εντυπωσιακή εμφάνιση στη τοπική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Όλο αυτοπεποίθηση ο Μόιτεν εξήγγειλε σε ομιλίες του στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία τίποτα λιγότερο από μια εκλογική νίκη. Το ότι δεν είναι καθόλου απίθανο καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Ποσοστά που θα ξεπεράσουν το 20% φαίνεται να είναι απόλυτα ρεαλιστικά. Οι τοπικές εκλογές του φθινοπώρου αναμένεται να ανατρέψουν τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων. Το ίδιο θέλει να κάνει το AfD και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι και η μοναδική αφορμή για το συνέδριο στη πόλη Ρίζα. Ο καθορισμός του εκλογικού προγράμματος, στο ποίο θα περιλαμβάνει και την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, μετατίθεται για αργότερα. Προς το παρόν στη Ρίζα θα ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τους υποψήφιους, μια επίπονη διαδικασία, εάν επαναληφθούν όσα έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο σε προηγούμενο ο συνέδριο του κόμματος.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa, afp

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ