Δεν ζητά πλέον Dexit για τη Γερμανία, αλλά κατάργηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από τις ευρωεκλογές ακολουθούν αναμετρήσεις σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια με καλές πιθανότητες επιτυχίας.Η χρονιά των πολλαπλών τοπικών αναμετρήσεων ξεκίνησε για το εθνολαϊκιστικό κόμμα AfD με μεγάλες προκλήσεις αλλά κυρίως εντάσεις, γιατί αφενός ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα τεθεί υπό την παρακολούθηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, αφετέρου στις δημοσκοπήσεις έχει καθηλωθεί στο 15% και δεν φαίνεται να προσελκύει νέους οπαδούς από την αστική τάξη. Γι αυτό, ψηλά στη σημαία του, οι γερμανοί εθνολαϊκιστικές έχουν εγγράψει το σύνθημα «μετριοπάθεια». Και όποιοι δεν συμφωνούν με αυτήν τη γραμμή μπορούν να αποχωρήσουν, όπως έκανε πρόσφατα ο Αντρέ Πόγκενμπουργκ ιδρύοντας δικό του κόμμα.

ΕΕ χωρίς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στο συνέδριο εν όψει των ευρωεκλογών βέβαια οι 500 σύνεδροι έκαναν τη ζωή δύσκολη στην ηγεσία του κόμματος. Επέβαλαν την άποψή τους για κατάργηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά την αντίθετη άποψη του επικεφαλής του κόμματος για την αναμέτρηση Γιεργκ Μόιτεν. Απέρριψαν ακόμη και την εναλλακτική πρόταση για μια συνέλευση 100 εκπροσώπων. Ως επιχείρημα προέβαλαν ότι οι νόμοι πρέπει να ψηφίζονται από τα εθνικά κοινοβούλια και δεν χρειάζεται κοινοβούλιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν μπορούν να παραμείνουν. Αλλά και μια άλλη πρόταση που θα έκανε μεγάλο θόρυβο, δεν εγκρίθηκε. Η AfD δεν ζητά πλέον την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, ένα Dexit, όπως συμπεριλαμβάνονταν στο εκλογικό του πρόγραμμα. Πριν από τη ψηφοφορία ο πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ πήρε το λόγο και προειδοποίησε ότι «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική διαποτισμένη από αστική λογική και όχι τάσεις φυγής». Ωστόσο η επιλογή του Dexit δεν διαγράφεται εντελώς, αλλά παραμένει ως απίθανο ενδεχόμενο και χωρίς χρονικό προσδιορισμό στο εκλογικό πρόγραμμα. «Το Brexit δεν αποτελεί πρότυπο για Dexit επειδή μεταξύ άλλων όταν η Γερμανία ακολουθεί το δικό της δρόμο ανησυχεί τις γειτονικές της χώρες», τόνισε ο Γκάουλαντ.

Για το ευρώ ωστόσο το κόμμα παραμένει πιστό στις πεποιθήσεις του. Το θεωρεί λανθασμένη κατασκευή και υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι χώρες να επαναφέρουν τα εθνικά τους νομίσματα, παράλληλα με το ευρώ. Επιπλέον η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει κάτι σαν κλαμπ των ιδρυτών της και να περιοριστεί στην οικονομική συνεργασία. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν φόροι, ευρωπαϊκός στρατός, Frontex, βοήθεια για ασθενείς οικονομικά περιφέρειες, ευρωπαϊκή νομοθεσία για τρόφιμα και κυρίως να μην προχωρήσει η κατανομή προσφύγων σε χωρες της ΕΕ.

Πρώτη δύναμη στις τοπικές εκλογές;

Υπάρχουν όμως και ελπίδες που συνδέουν το AfD με την Ευρώπη. Ίσως τελικά βρεθούν σε αυτό το επίπεδο σύμμαχοι που δεν έχουν βρεθεί ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα. Παρόλα αυτά ο Γιεργκ Μόιτεν δεν πιστεύει ότι ανάμεσα στα 3 επικριτικά για την Ευρώπη κόμματα θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα μεγάλο κοινό κλαμπ φίλων. Ως πιθανοί εταίροι θεωρούνται πάντως η ιταλική Λέγκα του Βορρά, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, ο Όρμπαν και το πολωνικό PIS. H ευρωπαϊκή καμπάνια της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» συμπυκνώνεται σε ένα κείμενο 50 σελίδων και είναι ευρύτατο. Από κανόνες για την ομοιοπαθητική ιατρική, μέχρι νουθεσίες σχετικά με την οικογενειακή πολιτική και την εξωτερική πολιτιστική πολιτική.

Αλλά η σημερινή εικόνα του AfD σφραγίζεται από ένα θέμα, τη μεταναστευτική πολιτική, την οποία φιλοδοξεί να διορθώσει. Και η ΕΕ προσφέρει πεδίο γι αυτό, εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κριτική για τη διάσωση του ευρώ απετέλεσε το κύριο θέμα, στο οποίο βασίστηκε για να ιδρυθεί το 2013. Ο ευρωσκεπτικισμός ανήκει στο γονίδιο του κόμματος. Αλλά το εκλογικό πρόγραμμα στοχεύει σε ευρύτερα θέματα αναφορικά με τις τοπικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019 σε 3 ομόσπονδα ανατολικογερμανικά κρατίδια, στα οποία θα μπορούσε να αναδεχθεί πρώτη δύναμη. Αυτό θα αποτελούσε βέβαια τομή, ακόμη κι αν δεν θα υπάρξει κανένα άλλο κόμμα που να θέλει να συμπτύξει κυβέρνηση συνασπισμού με το AfD.

Κάι Αλεξάντερ Σολτς/dw

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ