Οι «Ευμενίδες» του Αισχύλου από τον σκηνοθέτη Κώστα Παπακωστόπουλο.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος με το Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνίας παρουσιάζει στις 10 Νοεμβρίου 2012, στο Θέατρο Αυλαία, την παράσταση του έργου «Ευμενίδες» του Αισχύλου εκπροσωπώντας την πόλη της Κολωνίας – που είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη – στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται φέτος στη συμπρωτεύουσα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Ο Κώστας Παπακωστόπουλος, ιδρυτής και σκηνοθέτης του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας, συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στη Γερμανία, όπου έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος.

«Είμαστε δίκαιοι δικαστές» κραυγάζουν οι Ερινύες κυνηγώντας με μανία τον Ορέστη. Αυτός με τη βοήθεια του Απόλλωνα θα καταφύγει στην πόλη της Αθήνας, όπου με την υποστήριξη της Αθηνάς θα αθωωθεί από το πρώτο δικαστήριο της αρχαιότητας. Οι Ερινύες εξευμενίζονται και μεταμορφώνονται σε Ευμενίδες. Ο Ορέστης απελευθερώνεται από την τυραννία των τύψεων, η πολιτισμική συνείδησή του ξυπνάει. Βρισκόμαστε στην αυγή του ευρωπαικού πολιτισμού, του οποίου προυπόθεση αποτελεί η διασφάλιση του κράτους δικαίου. Η πρώτη Δημοκρατία θεμελιώνεται με βάση τη δικαιοσύνη και τη σωφροσύνη.

Το ζήτημα που θέτει η παράσταση, 2.500 χρόνια αργότερα, είναι πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, απαλλαγμένος από τύψεις, ενοχές και κάθε μορφής ηθικές αναστολές, ορθολογιστής, αλλά εγκλωβισμένος πλέον στον άκρατο ατομικισμό του, εξελίσσεται με τις πράξεις του σε απειλή για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα.

Στο σχήμα, που συμμετέχουν 8 ηθοποιοί, τον Ορέστη ενσαρκώνει ο γνωστός ηθοποιός της Κολωνίας Stefan Kleinert, τον Απόλλωνα ο βετεράνος του θεατρικού σχήματος Thomas Franke, την Αθηνά η ταλαντούχος Lisa Kusz, ενώ τριμελής χορός ενσαρκώνει τις σκοτεινές Ερινύες. Σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η ολλανδέζα σκηνογράφος Marijke Brinkhoff, ενώ την μουσική έχει συνθέσει ο γνωστός μουσικός Herbert Mitschke.

Η σκηνοθεσία είναι μια συμπαραγωγή με τα δύο σημαντικότερα θέατρα της ελεύθερης σκηνής της Κολωνίας, το Θέατρο Studiobühne και το Θέατρο Comedia Theater, ενώ σημαντικοί χορηγοί του Θεάτρου σε αυτήν την παραγωγή είναι το Υπουργείο Πολιτισμού του Κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και η πόλη της Κολωνίας.

 

Σκηνοθεσία, Διασκευή: Κώστας Παπακωστόπουλος

Δραματουργία: Florian Meyer

Σκηνικά, Κοστούμια: Marijke Brinkhoff

Μουσική: Herbert Mitschke

Φωτισμοί: Martin Haag

 

Βοηθός Σκηνοθέτη Α: Teodora Altanova

Βοηθός Σκηνοθέτη Β: Φιλιώ Χουλιαρά

Βοηθός Ενδυματολόγου: Astrid Bohr

Μακιγιάζ: Birgit Riedl

Γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης

Ορέστης: Stefan Kleinert

Απόλλων: Thomas Franke

Κλυταιμνήστρας είδωλον, Αθηνά: Lisa Sophie Kusz

Ερμής: Βασίλης Ναλμπάντης

Χορός Ευμενίδων: Tanja Gottschalk

Elisabeth Pleß

Annika Weitershagen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ