Ούτε η αποτυχία της γερμανικής Eθνικής στο Μουντιάλ ήταν αρκετή για να χαλάσει φέτος τις δουλειές των ζυθοποιών. Ο καλός καιρός ευνοεί τις πωλήσεις σημαντικά και δίνει ανάσα στον κλάδο που περνά δυσκολίες τελευταία..Οι ζυθοποιοί είναι ίσως οι μόνοι στη Γερμανία που δεν διαμαρτύρονται για τον καύσωνα. Ο ζεστός καιρός ανέβασε σημαντικά τον τζίρο τους το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής σε σχέση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6%.

Ακόμη και το γεγονός ότι η Εθνική Γερμανίας δεν προχώρησε πολύ στο μουντιάλ δεν πτόησε τους λάτρεις της μπύρας: «Τελικά η καλοκαιρία είναι σημαντικότερη. Και φέτος έχουμε αρκετή» βεβαιώνει και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ζυθοποιών.

Ο καιρός δεν είναι όμως ο μόνος παράγοντας που αυξάνει το τζίρο των πωλήσεων. Από τις αρχές του χρόνου αυξήθηκαν και οι τιμές. Τον Ιούνιο η τιμή της μπύρας ήταν κατά μέσο όρο κατά 4,1% πιο υψηλή απ' ό,τι πέρσι. Μάλιστα σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του θεματικού περιοδικού «Inside» η τιμή όλων των ειδών μπύρας αυξήθηκε συνολικά κατά 5,9%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη μπύρα τύπου ράντλερ. Μεγάλη ζήτηση συνεχίζει να έχει η μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Οι Γερμανοί δεν πίνουν πια…

Ωστόσο η γενικότερη τάση είναι πτωτική. Και αυτό οφείλεται στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας στη Γερμανία που συνεπάγεται λιγότερη κατανάλωση μπύρας. Το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους ανθρώπους του κλάδου μετά την επανένωση, αφού πωλήθηκαν «μόνο» 93,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας.

Σύμφωνα με το «Inside» η αύξηση των τιμών έπρεπε να είχε γίνει ήδη νωρίτερα αφού τα έξοδα λειτουργίας, ρεύματος και προσωπικού είχαν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έτσι μελλοντικά μάλλον δεν θα υπάρχουν πλέον προσφορές κάτω από 10€ για μια κάσα μπύρας.

Αύξηση κατανάλωσης, έλλειψη μπουκαλιών

Στο μεταξύ πολλές μπυραρίες στη Γερμανία διαθέτουν μεγαλύτερη γκάμα απ' ό,τι στο παρελθόν, με τις μπύρες craft να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Ζυθοποιώ κάποιες ζυθοποιίες αναγκάζονται να βάζουν επιπλέον βάρδιες για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα καταστήματα και τις μπυραρίες. Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη σε μπουκάλια είναι επίσης αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης από τις αρχές του καλοκαιριού.

Βέβαια το γεγονός ότι αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με μια αδύναμη χρονιά προκαλεί προβλήματα για παράδειγμα στο θέμα των μπουκαλιών, δείχνει ότι ο κλάδος δεν είναι αρκετά καλά προετοιμασμένος.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ