“Η Γερμανία παραδοσιακά είναι και παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Βέβαια, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, ο όγκος των ελληνογερμανικών εμπορικών συναλλαγών υποχώρησε το 2012 κατά περίπου 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6%, αλλά και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά σχεδόν 8%, γεγονός που οφείλεται στη μειωμένη εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αναλαμβάνει σειρά συντονισμών και καλά οργανωμένων δράσεων που αποβλέπουν στην τόνωση των  Ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία, χώρα στρατηγικής σημασίας για τους Έλληνες εξαγωγείς, όπου προϊόντα υψηλής υπεραξίας μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικά μερίδια αγοράς”. Αυτά επισημαίνει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Δρ. Μηχ. Αθανάσιος Κελέμης Αν. Γενικός Διευθυντής στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

 

 

Σε ποιο επίπεδο  βρίσκονται οι ελληνογερμανικές επιχειρηματικές δραστηριότητες; Πηγές κάνουν λόγο πώς δεν είναι και στο καλύτερο σημείο. Τι έχετε να πείτε; Μπορούμε να πούμε ότι έχουν επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα των ελληνογερμανικών σχέσεων όπου και το κλίμα σε αυτές είναι αρνητικό;

 

 

 

           

 

Οι ελληνογερμανικές επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν πάντα σε υψηλό επίπεδο, πολύ δε περισσότερο σήμερα, που η Ελληνική οικονομία βιώνει ένα μεταβατικό στάδιο και αναζητεί στηρίγματα ώστε να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αρκεί να αναφέρω ότι, βάσει και των τελευταίων επίσημων στοιχείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 164 γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 35.000 συνεργάτες και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο περίπου της τάξεως των 9 δις ευρώ. Παρά την κρίση που όλοι βιώνουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία, μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις επιμένουν με επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο  Όμιλος Alllianz ο οποίος στήριξε με αύξηση κεφαλαίου ύψους € 134 εκατ. τη θυγατρική του στην Ελλάδα, καλύπτοντας την ανάγκη που προέκυψε από τη συμμετοχή της εταιρίας στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής  Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI). Με την απόφασή του αυτή ο γερμανικός όμιλος επένδυσε εμπράκτως στις προοπτικές της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς. Επίσης η εταιρεία Boehringer – Ingelheim αποπεράτωσε τα τελευταία 3χρόνια επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στη χώρα μας. Η ROBERT BOSCH επένδυσε επίσης 30 εκ. σε υποδομές με την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής  της στην Ελλάδα.  Τέλος, όπως ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού επιχειρησιακών εφαρμογών SAP, ο όμιλος σκοπεύει να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της νοτίου Ευρώπης στην Ελλάδα.

 

           

 

Μπορείτε με στοιχεία να μας δώσετε την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε ποιους τομείς;

 

 

 

Η Γερμανία παραδοσιακά είναι και παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Βέβαια, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, ο όγκος των ελληνογερμανικών εμπορικών συναλλαγών υποχώρησε το 2012 κατά περίπου 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6%, αλλά και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά σχεδόν 8%, γεγονός που οφείλεται στη μειωμένη εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αναλαμβάνει σειρά συντονισμών και καλά οργανωμένων δράσεων που αποβλέπουν στην τόνωση των  Ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία, χώρα στρατηγικής σημασίας για τους Έλληνες εξαγωγείς, όπου προϊόντα υψηλής υπεραξίας μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικά μερίδια αγοράς.

 

 

 

Από πλευράς εξαγωγών, πρέπει να σημειώσουμε επίσης εδώ ότι, οι Έλληνες εξαγωγείς προσανατολίζονται και σε νέες αγορές όπως τα Βαλκάνια, αλλά και  η Κίνα.

 

 

 

Όμως, τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που επηρεάζει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, επιδρούν αρνητικά στην πορεία των συναλλαγών. Αναφέρω ως παράδειγμα την απαίτηση πολλών ξένων επιχειρήσεων για πληρωμές τοις μετρητοίς. Εκτιμώ ωστόσο ότι, όσο το κλίμα στη χώρα μας βελτιώνεται, τόσο οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας θα επανέρχονται στο επίπεδο που ήταν το 2008.Σημειώνω, τέλος, ότι στη διάρθρωση των Ελληνικών εξαγωγών στη  Γερμανία κυριαρχούν τα «φαρμακευτικά προϊόντα», οι «συσκευές για την παραγωγή ρεύματος», τα   «ημικατεργασμένα προϊόντα από αλουμίνιο», όπως και τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αποτελούν τα σημαντικότερα τελικά προϊόντα από πλευράς απορρόφησης από τη  γερμανική αγορά.

 

           

 

Ποιοι τομείς εξαγωγικού ενδιαφέροντος προς τη Γερμανία φαίνεται πώς έχουν μέλλον;

 

 

 

Σύμφωνα με τα όσα προανέφερα, θα ξεχώριζα το φαρμακευτικό τομέα και ιδιαίτερα τα γεννόσημα φάρμακα, τον τομέα της παραγωγής συσκευών ηλεκτρικής ενέργειας και τα τρόφιμα. Εκτιμώ ότι, κάθε κλάδος ο οποίος επιθυμεί τόνωση της εξωστρέφειάς του υποχρεούται να υλοποιήσει επενδύσεις και αναφέρομαι κυρίως στη μεταποίηση και την τυποποίηση, όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων.

 

 

 

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα και με ποιο τρόπο; Τι πρέπει να γίνει;

 

 

 

Το κλίμα στην οικονομία αλλάζει με την  πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και τη βελτίωση της ψυχολογίας στο εσωτερικό. Επίσης οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν πόλο έλξης ξένων επενδυτών. Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και ένα σταθερό, απλό, φορολογικό σύστημα θα βοηθήσουν, ώστε οι επενδυτές να αισθανθούν ασφαλείς στην Ελλάδα. Φυσικά σε ότι αφορά στις εξαγωγές  και δεδομένου ότι εισάγουμε πολλές πρώτες ύλες, είναι αναγκαία η αποκατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως και η εξασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων σε γερμανικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Ελλάδα.

 

 

 

Ποιες συμβουλές εσείς δίνετε στους εξαγωγείς;

 

 

 

Οι συμβουλές μας προς τους εξαγωγείς είναι να επενδύουν μεθοδικά στη  ποιότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων τους, όπως και στο Marketing και να προετοιμάζουν με προσοχή τις κινήσεις τους εξασφαλίζοντας σωστή ενημέρωση για τις αγορές του εξωτερικού στις οποίες επιθυμούν να διεισδύσουν. Σε ότι αφορά τη Γερμανία ειδικότερα, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αποτελεί ήδη ένα σταθερό βήμα στήριξης της ελληνικής εξωστρέφειας. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή του φορέα στην οποία θα επιμείνει πιστεύοντας στην αξία των Ελληνικών προϊόντων και των Ελληνικών επιχειρήσεων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ