Δέκα χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του το Κοσσυφοπέδιο έκανε τα πρώτα βήματα για τη σύσταση δικού του τακτικού στρατού. Η σχετική κοινοβουλευτική απόφαση είναι όμως επίμαχη – όχι μόνο για τη Σερβία.Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε με ευρύτατη πλειοψηφία (με ψήφους 101 εκ των 120 βουλευτών) να μετεξελιχθεί η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) σε τακτικό στρατό. Οι δέκα βουλευτές της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας πριν από την ψηφοφορία. Τόσο αυτοί όσο και η σερβική κυβέρνηση θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση σύστασης τακτικού στρατού. Ο σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν έκανε λόγο για σκάνδαλο και απειλή για τη Σερβία, τους Σέρβους αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα η KSF διέθετε δύναμη 2.000 ατόμων. Τα 200 εξ αυτών ήταν στη διάθεση των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και φέρουν ελαφρύ οπλισμό. Για τη σύσταση τακτικού στρατού προβλεπόταν αρχικά συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία θα απαιτείτο η συγκατάθεση τουλάχιστον από τα δύο τρίτα των μειονοτικών βουλευτών. Ωστόσο, οι βουλευτές της σερβικής μειονότητας είχαν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα άναβαν πράσινο φως στη σύσταση τακτικού στρατού.

Έτσι η κυβέρνηση σκέφθηκε έναν εναλλακτικό τρόπο για να πετύχει τον στόχο της. Αντί της σύστασης τακτικού στρατού δηλαδή, πρότεινε την μετεξέλιξη της KSF σε τακτικό στρατό.

Αντιδράσεις στο Βελιγράδι, ενθουσιασμός στην Πρίστινα

Σε αντίθεση με το Βελιγράδι και τους Σέρβους του Κοσσυφοπέδιο, η επίμαχη απόφαση της βουλής στο Κόσοβο προκάλεσε μεγάλη ευφορία μεταξύ των Αλβανών του Κοσόβου. Ο κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο πρόεδρος της βουλής Κάντρι Βέσελι και ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι έκαναν λόγο για σπουδαίο βήμα για την ολοκλήρωση του κράτους του Κοσσυφοπεδίου και για εγγύηση για την ασφάλεια του νεότερου κράτους της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της βουλής Κάντρι Βέσελι δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην DW ότι στον νέο τακτικό στρατό θα έχουν θέση και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, όπως και μέλη των υπόλοιπων μειονοτήτων της χώρας. Μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο Βέσελι δήλωσε ότι οι δυτικοί εταίροι συμφωνούν στη σύσταση τακτικού στρατού στη χώρα του. «Είμαστε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Θα συστήσουμε τον στρατό μας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τον γερμανικό, τον αγγλικό, τον γαλλικό και ιταλικό στρατό», επισήμανε ο Κάντρι Βέσελι.

Οι ΗΠΑ δίνουν τη συγκατάθεσή τους

Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ πάντως τάσσονταν μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης που θα άνοιγε τον δρόμο στη σύσταση τακτικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά την τελευταία επίσκεψη των Θάτσι και Χαραντινάι στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον αμερικανικό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις, αμφότεροι δήλωσαν ότι απέσπασαν τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον.

Μετά το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 η αποστολή της διεθνούς δύναμης KFOR υπό το ΝΑΤΟ ανέλαβε να διαφυλάξει την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου. Αρχικά είχαν σταθμεύσει εκεί πάνω από 50.000 στρατιώτες της KFOR. Σήμερα η αποστολή περιλαμβάνει λίγο περισσότερους από 4.000. Ανάμεσά τους είναι και γερμανοί στρατιώτες, αν και η γερμανική Μπούντεσβερ αποχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου από τη βάση του Πρίζρεν, την οποία χρησιμοποιούσε επί 19 χρόνια.

Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Στο μεταξύ περισσότερα από 110 κράτη έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία. Ανάμεσά τους και η Γερμανία. Αντίθετα, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Την ίδια ώρα η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο δική της επαρχία.

Μπάχρι Κάνι / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ