Συνάντηση των υπουργών της Γερμανίας και της Κύπρου στο Βερολίνο ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν. Κοινές αντιλήψεις στη συντριπτική πλειοψηφία των διμερών και διεθνών θεμάτων. Γερμανική συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού.Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρώτος σταθμός το πρωί της Δευτέρας ήταν το υπουργείο Εξωτερικών. Τα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών με τον ομόλογό του Χάικο Μάας συμπεριλάμβαναν μεταξύ άλλων τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γερμανίας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία και του μεταναστευτικού.

Στην συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους που διήρκεσε σχεδόν διπλάσιο χρόνο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων έχουν κοινές αντιλήψεις -είτε αυτά αφορούν τις διμερείς σχέσεις είτε το διεθνή πολιτικό στίβο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Χάικο Μάας εξήρε την φιλοευρωπαϊκή στάση της κυπριακής κυβέρνησης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή συγκυρία, τόνισε, εννοώντας προφανώς την ανοδική πορεία αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά το Brexit οι δύο υπουργοί υποστήριξαν την αναγκαιότητα μιας ομαλής εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Ο κ. Μάας αναγνώρισε τη «μεγάλη σημασία» που έχει αυτό το ζήτημα για την Κύπρο. Η Λευκωσία διαπραγματεύεται με το Λονδίνο τη συνέχιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου για του Κύπριους που εργάζονται ή ζουν εντός των βάσεων.

Συμβολή της Τουρκίας στη λύση του Κυπριακού

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η επίλυση του Κυπριακού. Όχι τυχαία, η επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Άγκυρα και λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία. Όπως τόνισε ο κ. Μάας στη συνέντευξη τύπου το Βερολίνο «ανέκαθεν» στηρίζει «σοβαρές προσπάθειες» που θα οδηγήσουν σε μια «βιώσιμη λύση» του Κυπριακού και θέλει να συμβάλει ώστε η κυπριακή και «κυρίως» η τουρκική πλευρά να υποστηρίζουν «εποικοδομητικές θέσεις». Όπως τόνισε η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού συνιστά «μέρος» της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας στην ΕΕ. Εναπόκειται στην Τουρκία το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ. Όπως δήλωσε ακόμη ο κ. Μάας η λύση του Κυπριακού θα ήταν σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείς αν οι τουρκικές προσπάθειες επαναπροσέγγισης της ΕΕ θα έχουν θετική επίδραση στο Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράστηκε επιφυλακτικά. Θα πρέπει δήλωσε «να αναμένει κανείς τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας για να εκτιμήσει αν η διαφαινόμενη στροφή της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι ουσιαστική ή επικοινωνιακή.» Αν όντως η στροφή είναι ουσιαστική τότε η Άγκυρα θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ «συμπεριλαμβανομένου και των υποχρεώσεων της σε θέματα που αφορούν την Κύπρο» και στην παρούσα συγκυρία να αναλάβει «καθοριστικό ρόλο» στην επίλυση του Κυπριακού. Όπως ακόμη τόνισε, «από την Τουρκία εξαρτάται πόσο κοντά θέλει να έρθει στην ΕΕ.»

Οι άλλες συναντήσεις

Κατά τη διήμερη παραμονή του στο Βερολίνο ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί επίσης με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, με τους προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν και Γκύντερ Κρίχμπαουμ, με αξιωματούχους της καγκελαρίας, όπως με μέλη της Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο της γερμανικής βουλής. Το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα μιλήσει στο πολιτικό Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ για θέματα γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ