Εποικοδομητική χαρακτηρίζουν κοινοτικές πηγές τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ που έγινε χθες βράδυ στο Ταλίν της Εσθονίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών φαίνεται να αναγνωρίζει την ανάγκη αλλαγών.Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε χθες το βράδυ στη διάρκεια δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στο Ταλίν της Εσθονίας ήταν εποικοδομητική, υποστηρίζουν κοινοτικές πηγές.

Η συζήτηση που έγινε ήταν γενική, χωρίς λεπτομέρειες, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκαν στις προτάσεις τους. Άλλωστε προς το παρόν είναι οι μόνοι που έχουν παρουσιάσει πλήρες σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που έχει και το γενικό συντονισμό κάλεσε όλες τις χώρες να υποβάλουν τις δικές τους ιδέες, ώστε στη συνέχεια ο ίδιος μαζί με την Κομισιόν να προετοιμάσουν και να υποβάλουν και τις τελικές προτάσεις. Ήδη για την Ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν από το Δεκέμβριο αναλυτικές προτάσεις για τις αλλαγές.

Το φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ

Στόχος είναι μέσα στους επόμενους 18 μήνες να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ώστε στο τέλος Μαρτίου του 2019 που θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ να είναι σε θέση να γυρίσει και επίσημα σελίδα.

Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, η πρόβλεψη ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, η καθιέρωση ελάχιστου μισθού σε όλα τα κράτη μέλη, η κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας, η δημιουργία στρατιωτικής δύναμης άμεσης επέμβασης και η μεγαλύτερη κινητικότητα των φοιτητών και σπουδαστών.

Το γεγονός ότι χθες οι ηγέτες όλων των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος Μέρκελ, τάχθηκαν υπέρ των αλλαγών, δημιουργεί προσδοκίες για συγκεκριμένες αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν όταν η συζήτηση μπει σε λεπτομέρειες. Τότε θα καταγραφεί και η πολιτική βούληση των Ευρωπαίων ηγετών, αν είναι δηλαδή πρόθυμοι ή όχι να υποστηρίξουν ένα φιλόδοξο σχέδιο.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ