Ένα από τα γνωστότερα θεατρικά φεστιβάλ στον κόσμο, το φεστιβάλ της Αβινιόν στη Γαλλία θέτει στο επίκεντρο την Ευρώπη. Οι δαίμονές της και το μέλλον της. Στη σκηνή και πρώην πρωθυπουργοί.Φαντάσματα παίζουν κιθάρα, σκελετοί κυματίζουν τη γαλλική σημαία και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για ένα βράδυ γίνεται ηθοποιός. Σκηνές από τα εγκαίνια του φετινού φεστιβάλ θεάτρου της Αβινιόν. Πίσω από αυτές τις αλλόκοτες εικόνες κρύβεται ένα πολύ δύσκολο θέμα: το παρελθόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Προς τα που πάει η Ευρώπη; Αυτό είναι το ζήτημα, το οποίο θέτει στο επίκεντρο από την περασμένη Πέμπτη το διάσημο φεστιβάλ θεάτρου της Αβινιόν. Την αρχή έκανε ο Γάλλος σκηνοθέτης Πασκάλ Ραμπέρ. Το κείμενο του έργου βασίζεται στην ιστορία μιας οικογένειας διανοουμένων, η οποία υπό το βάρος του Εθνικοσοσιαλισμού διαλύεται. Η επιλογή έχει στόχο να αποτελέσει μια προειδοποίηση για τους «δαίμονες» του λαϊκισμού και θέτει το ερώτημα γιατί η σκέψη και η λογική δεν μπόρεσαν να παρεμποδίσουν την άνοδο του Ναζισμού.

Πολιτικοί επί σκηνής

Ο Ραμπέρτ παρουσίασε ένα θέατρο υψηλών αξιώσεων και το έργο ερμήνευσαν ορισμένοι από τους καλύτερους Γάλλους ηθοποιούς όπως η Εμανουέλ Μπεάρ, ο Στανισλά Νορντέ και ο Διονύσης Ποδαλίδης. Ωστόσο για ένα έργο διάρκειας τεσσάρων ωρών θα απαιτούνταν ίσως μια περισσότερο ‘οπτικοποιημένη' μεταφορά στη σκηνή. Ο σκηνοθέτης στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά στις εκφραστικές δεξιότητες των ηθοποιών του και παραιτήθηκε από κάθε σκηνοθετικό εφέ. Το σκηνικό ήταν λιτό και αποτελούνταν από λευκά υφάσματα και καρέκλες και δεν θύμιζε σε τίποτα το παπικό παλάτι, στο οποίο αναφερόταν.

Με φαντάσματα που παίζουν κιθάρα ο Κλεμάν Μποντύ επιχειρεί να μεταφέρει επί σκηνής τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι, ο οποίος περιπλανιέται στο Παρίσι και ρίχνει μια ματιά στην Ευρώπη που βυθίζεται στο χάος. Ο 30χρονος σκηνοθέτης εμπνέεται από τον χαρακτήρα του «Ηλίθιου», ο οποίος μιλάει για την ομορφιά και την αγάπη αλλά συναντά το μίσος και τις διαμάχες.

Ποια Ευρώπη θέλουμε; Και τι θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη; Ερωτήσεις που έθεσε στο έργο «Εμείς, η Ευρώπη, το συμπόσιο των λαών» ο συνθέτης και εν προκειμένω σκηνοθέτης Ρολάν Οζέ. Επί σκηνής εμφανίστηκε για περίπου 15 λεπτά ο πρώην Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώ ο επόμενος πολιτικός που εμφανίζεται είναι ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ζαμπίνε Γκλάουμπνιτς (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ