Η DW μαζί με τρεις ακόμη διεθνείς σταθμούς εγκαινιάζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ένα νέο κανάλι στο YouTube. Παρόλα αυτά ο προβληματισμός σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία παραμένει.Η Deutsche Welle σε συνεργασία με τρεις ακόμη διεθνείς σταθμούς εγκαινιάζουν σήμερα ένα νέο κανάλι στο YouTube. Στόχος η ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου και των ΜΜΕ στην Τουρκία. Το Plus 90, όπως θα λέγεται, δεν στοχεύει μόνο στο κοινό στην Τουρκία, αλλά και σε Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό. Παραγωγές της Deutsche Welle, του βρετανικού BBC, του γαλλικού France24 και του Voice of America από τις ΗΠΑ θα ανεβαίνουν στο νέο κανάλι στο YouTube. Ρεπορτάζ και συνεντεύξεις θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από θέματα κοινωνικής και πολιτικής φύσης. Ο Έρκαν Άρικαν, διευθυντής της τουρκικής σύνταξης της DW, και η ‘Ιζιλ Νεργκίζ είναι υπεύθυνοι για τη συγκρότηση του νέου καναλιού.

Το πρότζεκτ, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Deutsche Welle αποτελεί την πρώτη συνεργασία ανάμεσα σε τέσσερις μεγάλους σταθμούς, που εκπέμπουν στο εξωτερικό.

«Μία μοναδική συνεργασία»

«Οι τέσσερις σταθμοί θα συνδιαμορφώσουν ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο θα έχει μεταξύ άλλων ως στόχο την ενίσχυση της ελευθερίας του Λόγου και του Τύπου», σημείωσε ο Πέτερ Λίμπουργκ, γενικός διευθυντής της DW. «Πρόκειται για μία μοναδική συνεργασία διεθνών σταθμών με στόχο τη μετάδοση πληροφοριών στο τουρκόφωνο κοινό, που ενδιαφέρεται για θέματα παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και οικονομίας, επιστήμης και πολιτισμού», υπογραμμίζει.

Βέβαια ο προβληματισμός και τα εμπόδια σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία παραμένουν. Το πρότζεκτ ανήκει στον σχεδιασμό της DW για το διάστημα 2018-2021, στον οποίο αναφέρεται: «Παρά τις ελπίδες πολλών δε χωρά αμφιβολία ότι η τουρκική κυβέρνηση κινείται σε τροχιά που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό. Η δουλειά του δημοσιογράφου στην Τουρκία γίνεται όλο και δυσκολότερη. Μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να είναι πιθανοί συνεργάτες απορρίπτουν οποιαδήποτε συνεργασία με δυτικά ΜΜΕ.»

Πάτρικ Γκρόσε

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ