Με τη βράβευση της Διεθνούς Εκστρατείας Κατάργησης Πυρηνικών Όπλων ICAN η Νορβηγική Επιτροπή στέλνει ένα μήνυμα κατά των πυρηνικών εξοπλισμών, προειδοποιώντας για καταστροφικές επιπτώσεις.Το Νόμπελ Ειρήνης 2017 απονέμεται φέτος στην οργάνωση "Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων" (ICAN), ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου 945.000 ευρώ και θα απονεμηθεί στην διεθνή οργάνωση στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Αιτιολογώντας την επιλογή της η Νορβηγική Επιτροπή τόνισε πως η ICAN τιμάται «για τη συμβολή της στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικών όπλων». Εδώ και χρόνια η διεθνής οργάνωση, οι οποία αποτελείται στην ουσία από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις 100 χωρών, αγωνίζεται για μια συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη βράβευση»

Η επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης Μπεατρίς Φιν δήλωσε από τη Γενεύη ότι έλαβε το τηλεφώνημα της Επιτροπής λίγα λεπτά πριν από την επίσημη ανακοίνωση για τη βράβευση. «Στην αρχή τα χάσαμε, μετά γελάσαμε και στη συνέχεια φοβηθήκαμε μήπως μας έκαναν πλάκα. Είμαστε ευγνώμονες για τη βράβευση».

Στο προοίμιο της σημερινής απόφασης της Νορβηγικής Επιτροπής πολλοί ειδικοί είχαν αναφέρει ως φαβορί για το βραβείο την ICAN. Η επιτροπή απονομής του βραβείου Ειρήνης είχε φέτος να επιλέξει μεταξύ 318 υποψηφίων (215 ατόμων και 103 οργανώσεων) που είχαν προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης. Ελάχιστες υποψηφιότητες είχαν ωστόσο γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων.

Το βραβείο τιμά «εκείνους που έκαναν τα περισσότερα για τη συμφιλίωση των λαών»

Το Νόμπελ Ειρήνης είναι η σημαντικότερη διάκριση για πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού. Πέρυσι είχε τιμηθεί με το περίφημο βραβείο ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνευσης με την παραστρατιωτική οργάνωση FARC στον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα του με 300.000 θύματα.

Τα Νόμπελ απονέμονται κάθε χρόνο την επέτειο θανάτου του εμπνευστή τους Άλφρεντ Νόμπελ. Όλα τα βραβεία απονέμονται στους τιμηθέντες στην Στοκχόλμη, με μόνη εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται στην πρωτεύουσα της γειτονικής Νορβηγίας. Άγνωστο παραμένει για ποιο λόγο ο εφευρέτης της πυρίτιδας προέβλεψε στη διαθήκη του αυτή την…. ιδιαιτερότητα για το βραβείο Ειρήνης, με το οποίο όπως σημείωνε τιμώνται «εκείνοι που έκαναν τα περισσότερα για τη συμφιλίωση των λαών και τον περιορισμό των στρατιωτικών δυνάμεων».

Dpa, epd / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ