Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των δικτύων ntv /RTL επίκειται επίσκεψη του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο η διαμάχη Ρωσίας-Oυκρανίας και ο Nord Stream 2.Στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά δίκτυα ntv και RTL, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να συναντήσει τόσο τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς όσο και την υπουργό Εξωτερικών από τους Πρασίνους Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τη διήμερη επίσκεψή της στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Όπως και στις επαφές της Μπέρμποκ σε Κίεβο και Μόσχα, έτσι και στην επικείμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στο Βερολίνο, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ρωσική απειλή και το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία, το οποίο παρακολουθεί με έντονη ανησυχία και η Ουάσιγκτον.

Η συστηματική ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων το τελευταίο διάστημα στα ρωσοουκρανικά σύνορα επιτείνει τους φόβους της Δύσης για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι βέβαια που μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Συνέχεια των επαφών στην Ουάσιγκτον

Θα είναι πάντως η δεύτερη συνάντηση του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών με τη Γερμανίδα ομόλογό του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η Αναλένα Μπέρμποκ είχε επίσης βρεθεί στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου.

Και εκεί το ζήτημα της ουκρανορωσικής διαμάχης είχε βρεθεί στο επίκεντρο, με τις δύο πλευρές τότε να χαρακτηρίζουν τις ρωσικές κινήσεις «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα», κάνοντας μάλιστα λόγο «για αυστηρές συνέπειες» σε περίπτωση προσβολής της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας από τον ρωσικό στρατό.

Ο Nord Stream 2 και το ενεργειακό διακύβευμα

Εκτός όμως από τις εξελίξεις στα ουκρανορωσικά σύνορα, στην ατζέντα Μπλίνκεν-Μπέρμποκ αναμένεται να βρεθεί και το «καυτό» ζήτημα της ολοκλήρωσης του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει να κρατήσει εκτός της συζήτησης για τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας εδώ και χρόνια υπάρχει διαφωνία ως προς την κατασκευή του επίμαχου αγωγού, με την Ουάσιγκτον επανειλημμένα να εκφράζει ανησυχία ως προς τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις του.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι πέρυσι το καλοκαίρι, επί καγκελαρίας ακόμη της Άγκελα Μέρκελ, είχε βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας ως προς το θέμα του Nord Stream 2.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τότε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει αντίθετη στην κατασκευή του, ωστόσο δεν θα προβάλει αντίσταση στην ολοκλήρωση του έργου, διαβεβαιώνοντας όμως την Ουκρανία, ότι δεν θα θιγούν δικά της κυριαρχικά και ενεργειακά δικαιώματα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Bερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ