Με δεδομένη την κατάνυξη των Κυπριών πιστών απέναντι στο Θείο Δράμα και την διάνθιση του Πάσχα με έθιμα και παραδόσεις του νησιού που διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, το φετινό Πάσχα με τις κυπριακές «πινελιές» που μπορείτε να βιώσετε στην Μεγαλόνησο,  θα σας μείνει κυριολεκτικά αξέχαστο!
Κατά την διάρκεια της Εβδομάδας των Παθών, λαμβάνει χώρα Θεία Λειτουργία σε όλες τις ενορίες. Τη  Μ. Πέμπτη το πρωί οι εικόνες των εκκλησιών καλύπτονται με μαύρα υφάσματα. Αμέσως μετά την πρωινή ακολουθία, οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα τα αυγά, σύμφωνα με την παράδοση. Το βράδυ της Μ. Πέμπτης στη Λειτουργία γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης.
Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ο ιερέας μοιράζει στους πιστούς τα λουλούδια του Επιταφίου, τα οποία φυλάσσονται για θυμίαμα για τους αρρώστους.

Μ. Παρασκευή (20.30) – Θεία Λειτουργία και Περιφορά Επιταφίου σε όλες τις ενορίες. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής το «Αι γενεαί πάσαι» συνδέεται με μια βαθιά λύπη. Και μετά, στην Ταφή και το «…έραναν τον τάφο», κορίτσια ντυμένα στα λευκά ραίνουν τον Επιτάφιο με μύρα.
Το Μεγάλο Σάββατο, από το πρωί, τα παιδιά μαζεύουν ξύλα για να φτιάξουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη τη «λαμπρατζιά» για το κάψιμο τον Ιούδα. Ομάδες νεαρών μεταφέρουν ξύλα στο προαύλιο της εκκλησίας και πριν αρχίσει ο κόσμος να πηγαίνει για να εκκλησιαστεί, το φως και η αύρα της φωτιάς δίνουν μια γεύση Ανάστασης. Το Μ. Σάββατο το πρωί κατά την «Πρώτη Ανάσταση», όταν ο ιερέας ψάλλει «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γη», σκορπίζοντας δάφνες στην εκκλησία, πέφτουν τα μαύρα καλύμματα από τις εικόνες και το εκκλησίασμα χτυπά δυνατά τα στασίδια.
Το κατ΄ εξοχήν  πασχαλινό κυπριακό έδεσμα  είναι οι «φλαούνες» που φτιάχνονται  το Μ. Σάββατο. Η λέξη θεωρείται ότι προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό παλάθη (ήταν παρασκεύασμα με ξηρά φρούτα flado –flaon- φλαούνα).
Άλλα  πασχαλινά κυπριακά εδέσματα  είναι η «αυκωτή» από ζυμάρι σε σχήμα θήκης με κόκκινα αυγά και η  «πασκιά», Πασχαλινή πίτα με γέμιση που  πήρε το όνομά της από το Πάσχα.
Μ. Σάββατο (μεσάνυχτα) – Υπαίθρια λειτουργία σε κάθε εκκλησία.
Το μεγάλο Σάββατο μετά την Λειτουργία της  Ανάστασης ο κόσμος πάει σπίτι του και όλη η οικογένεια θα απολαύσει τη ζεστή σούπα, την αυγολέμονη ή την μαγειρίτσα, και την βραστήν όρνιθα.

Ανήμερα το Πάσχα (απόγευμα) και την Δευτέρα του Πάσχα (απόγευμα) παραδοσιακά παίγνια , άλλα διασκεδαστικά και άλλα καθαρά αγωνιστικά. Όλες οι κοινότητες που διοργανώνουν τέτοια έθιμα, προσπαθούν να δώσουν στον κόσμο μια ευχάριστη νότα, έτσι -εκτός από τα παιχνίδια και τους χορούς που διοργανώνονται στην πλατεία του χωριού- προσφέρονται στον κόσμο και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα όπως κρασί, γλυκά, λουκουμάδες, φλαούνες κ.τ.λ.
Μερικά από τα παιχνίδια είναι:
Σούσα: είναι η συνέχεια της αιώρας (κούνια) από την αρχαία Ελλάδα. Είναι παιχνίδι κυρίως για γυναίκες.
«Διτζίμιν» (Δοκίμιο στην αρχαία Ελληνική): ήταν ολυμπιακό αγώνισμα άρσης βαρών. Το «δίτζιμιν» είναι μια μεγάλη πέτρα με αρκετό βάρος. Οι άντρες διαγωνίζονται στην ανύψωση του «διτζιμιού», προκριμένου να αποδείξουν την µυϊκή τους δύναμη.
«Σακουλοδρομίες»:  oι διαγωνιζόμενοι μπαίνουν  σ’ ένα σακί (σακούλα στην κυπριακή τοπολαλιά) και αφού τη δέσουν στη μέση τους, προσπαθούν με μικρά προσεκτικά πηδήματα, έχοντας τα πόδια ενωμένα, να τερματίσουν πρώτοι.
«Λιγκρί»: ένα λεπτό κομμάτι ξύλου τοποθετείται στο έδαφος, ο διαγωνιζόμενος κρατώντας ένα δεύτερο προσπαθεί να σηκώσει αυτό που βρίσκεται στη γη και να το χτυπήσει στον αέρα. Νικητής είναι αυτός που θα πετάξει πιο μακριά το ξύλο.
«Κάτερκο»: οι παίχτες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ο πιο δυνατός από κάθε ομάδα είναι ο αρχηγός. Οι δύο αρχηγοί κρατούν ένα ξύλο. Τα μέλη της κάθε ομάδας κρατώντας τον αρχηγό τους και ο ένας τον άλλον από την μέση προσπαθούν να πάρουν το ξύλο από την αντίπαλη ομάδα.
Άλλα αγωνιστικά παιχνίδια είναι  τα «τριάππιδκια», το «σιοινίν» και οι «γαϊδουροδρομίες» που είναι και διασκεδαστικά συγχρόνως. Πολύ γνωστά διασκεδαστικά παιχνίδια είναι τα «αυκά αυκά γοράζω τα», η «συτζιά» , «Δκυό νάβρω τρείς να μέν έβρω», η «Βασιλιτζιά», ο «Ζίζιρος» και άλλα.

Tα πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια λαμβάνουν χώρα σε όλες τις επαρχίες και τα χωριά του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρονται :
Επαρχία Λευκωσίας: χωριά Κουρδάλι και Σπήλια
Επαρχία Λεμεσού: Λεμεσός, Άγιος Τύχωνας, Πάνω Πολεμίδια, Συκόπετρα (τηλ. + 357 99 569408), Κελλάκι (τηλ. +357 99 604792), Πισσούρι (τηλ. +357 25 222292), Επισκοπή (τηλ. +357 25 934015), Ανώγυρα και Αγρός
Επαρχία Λάρνακας: Περβόλια (τηλ. +357 24 423330)
Επαρχία Πάφου: Πάφος, Γεροσκήπου, Τάλα, Κάθηκας, Τσάδα, Χλώρακας, Κισσόνεργα, Στρουμπί, Νέο χωριό
Επαρχία Αγίας Νάπας: Αγία Νάπα (Χώρος Μεσαιωνικού Μοναστηριού, τηλ. +357 23 816307, www.agianapa.org.cy), Φρέναρος, Παραλίμνι, Δερύνεια, Άχνα

«Καλό Πάσκαν να φθάσωμεν».

Δια χειρός ΚΟΤ, το Δυναμικό ξεκίνημα του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» της Λευκωσίας

Την σκυτάλη από την πλέον φιλόξενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λαμβάνει το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στην Λευκωσία, όντας πανέτοιμο να καταστήσει την κάθε διοργάνωση συνεδριακού τύπου μία μοναδική εμπειρία.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού έχει αναλάβει στην παρούσα φάση τη διαχείριση του Συνεδριακού Κέντρου, σηματοδοτώντας ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα. Οι εκδηλώσεις που δύναται να φιλοξενήσει το Συνεδριακό Κέντρο αφορούν συνέδρια, εταιρικές συναντήσεις, δημοσιογραφικές διασκέψεις, ποιοτικές εκδηλώσεις, προωθητικές καμπάνιες προϊόντων.  Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, υλοποιείται με επιτυχία, σειρά σημαντικών εκδηλώσεων.

Ο άρτιος αυτός χώρος αξιοποιείται με απώτερο σκοπό την αντανάκλαση της  καλύτερης εικόνα της Κύπρου και των επαγγελματικών υπηρεσιών της.

Το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» διαθέτει άνετες αίθουσες υψηλών προδιαγραφών, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, άρτιο μεταφραστικό σύστημα, υψηλής ποιότητας γαστρονομία. Οι προαναφερθείσες παροχές πλαισιώνονται από έναν ευχάριστο περιβάλλοντα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει υπαίθριες εκδηλώσεις και πάνω απ’ όλα από το πάθος και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του «Φιλοξενία», απώτερος στόχος των οποίων είναι, η κάλυψη των απαιτήσεων κάθε ξεχωριστής διοργάνωσης.

Διενεργούνται από την Ομάδα του Συνεδριακού Κέντρου, ξεναγήσεις στους νέους και ανανεωμένους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου, προς τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του τουρισμού και όχι μόνο, που αναζητούν έναν αξιόπιστο χώρο για την «φιλοξενία» των προγραμματιζόμενων τους συναντήσεων, συνεδρίων, διασκέψεων κτλ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: +357 22 395000, 22 395001, 22 691309, 22 691254.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ