Στην Ιταλία η προεκλογική εκστρατεία μόλις άρχισε και οι τόνοι ανέβηκαν ήδη με πρωτοφανή τρόπο. Υπαινιγμοί για ρωσικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της χώρας.Και σήμερα η La Stampa συνεχίζει να ζητά «εξηγήσεις» από την Λέγκα. Η εφημερίδα του Τορίνο υποστηρίζει ότι, βάσει πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, σύμβουλος του Ματέο Σαλβίνι, γραμματέα της Λέγκα, συναντήθηκε με υψηλόβαθμο Ρώσο διπλωμάτη στη Ρώμη, ο οποίος φέρεται να τον ρώτησε: η Λέγκα είναι πρόθυμη να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση Ντράγκι; Η συνάντηση, βέβαια, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη γράψει σχετικά.

Σήμερα, παράλληλα, η εφημερίδα La Repubblica (του ίδιου ομίλου της La Stampa) δημοσιεύει νέες πληροφορίες, πάντα από πηγές των μυστικών υπηρεσιών. Σε άρθρο της υπογραμμίζει ότι από την ανατολική περιοχή της Λιβύης, υπό την διοίκηση του στρατηγού Χάφταρ, έχουν πολλαπλασιαστεί οι αναχωρήσεις μεταναστών, με προορισμό την Ιταλία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όλα αυτά γίνονται σε μια περιοχή, η οποία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις και ειδικότερα από μέλη της ταξιαρχίας Βάγκνερ. Σύμφωνα με την La Repubblica, ο πολλαπλασιασμός των αφίξεων θα ευνοήσει κυρίως τον Σαλβίνι και όλη τη Λέγκα, που τάσσονται ως γνωστόν κατά της παράτυπης μετανάστευσης.

Μετεκλογικά σενάρια

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, και η όλη αντιπαράθεση προμηνύεται σίγουρα σκληρή. Στο μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξανάρχισε να δίνει συνεντεύξεις και ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα ως γερουσιαστής. Δεν αποκλείεται να ζητήσει μετεκλογικά ή την προεδρία της Γερουσίας ή τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Θα εξαρτηθεί φυσικά από το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Όσο για την κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στα γκάλοπ στο 22% της πρόθεσης ψήφου, αλλά αναζητά επειγόντως πολύτιμους συμμάχους. Περιμένει να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές και οι ζυμώσεις στον ευρύτερο, κεντρώο χώρο ενώ, τουλάχιστο στην φάση αυτή, η συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια φαίνεται να αποτελεί παρελθόν. Η προοδευτική παράταξη, σύμφωνα με τον Τύπο, στις διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τα κόμματα αμέσως μετά τις εκλογές μπορεί να προτείνει για πρωθυπουργό τον νυν δήμαρχο του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ