Μπροστά στο Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Από αριστερά: Ο Πρόξενος Παναγιώτης Αντωνάτος, ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γιάννης Μπουρσανίδης, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και η Αναστασία Ντικ, υπεύθυνη για τη Γενοκτονία και μέλος του ΔΣ της ΟΣΕΠΕ

Μπροστά στους αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων η νεολαία των Συλλόγων. Διακρίνονται οι: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Γιώργος Τσορακλίδης και Γιάννης Μπουρδσνίδης
Στιγμιότυπο από την πορεία στους δρόμους της πόλης Esslingen

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Esslingen. Πρωταγωνιστές στο μεγάλο ζήτημα της Γενοκτονίας οι ξενιτεμένοι Πόντιοι έδωσαν για μια ακόμα φορά δείγματα πατριωτικού μεγαλείου στο μεγάλο Χρέος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το στυγερό καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ, των Νεότουρκων και του σκληρού δολοφόνου Τοπάλ Οσμάν. Μιας Γενοκτονίας που άφησε 353.000 χιλιάδες θύματα από αιμοσταγείς ορδές Τούρκων. Μιας σατανικά οργανωμένης επιχείρησης αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου από τον Γερμανό στρατηγό Λήμαν φον Σάντερς και πιστή εφαρμογή από τον Μουσταφά Κεμάλ που θανάτωσε, βίασε, αφάνισε και ξερίζωσε τον Ελληνισμό από τα άγια χώματα του Πόντου.

Για μια ακόμα οι σύλλογοι Ποντίων Βάδης Βυρτεμβέργης τίμησαν τους αγωνιστές και τα θύματα του Πόντου στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Esslingen, εκεί όπου κάποιοι Ποντιολάτρες με στήριγμα τον Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Νεονάκη έστησαν το Μνημείο για την Γενοκτονία. Εκεί μπροστά στο Μνημείο εψάλη τρισάγιο από τον αιδεσιμότατο π. Μιχαήλ. Εκεί όπου τα Ποντιόπουλα των συλλόγων με τις ηρωικές ενδυμασίες του Πόντου έγιναν δέκτες της μεγάλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς μαζί με τις εκατοντάδες των Ελλήνων έκαναν κατάθεση ψυχής στις ρίζες και τον πολιτισμό τους. Μαζί με όλο αυτό το κομμάτι αγνότητας και πατριωτισμού ο Πρόξενος της Ελλάδος στη Στουτγάρδη Παναγιώτης Αντωνάτος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων Γιάννης Μπουρσανίδης με μέλη του ΔΣ, ο χορηγός και επίλεκτο στέλεχος της ΟΣΕΠΕ Αμανάτης Ταγκαλίδης, εκπρόσωποι και στελέχη πολλών σωματείων. Με ομιλητή τον κοινωνιολόγο-ιστορικό Μιχάλη Χαραλαμπίδη και την ιστορική πλέον πορεία στο κέντρο της πόλεως άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης.

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην προσφορά του Πόντου στην ανθρωπότητα και των Ποντίων στην Κοινωνία. Τόνισε με έμφαση τις τραγικές μέρες που έζησε ο Ελληνισμός του Πόντου στα χρόνια του ξεριζωμού. Έκανε αναφορά στην πίστη και τα γράμματα που καλλιέργησαν οι Έλληνες σε αυτή τη γωνιά της γης. Αναφέρθηκε ακόμη στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Ρώμης και τόνισε ότι από εκεί ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ιστορία. Εκεί έσωσε τα Ελληνικά, τα κλασικά βιβλία ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντος και από εκεί άρχισαν οι πρώτες μεταφράσεις των Ελλήνων Κλασικών. Εκεί ο Έρασμος έμαθε Ελληνικά. Στην Ευρώπη έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών για τον Έρασμο, τον μαθητή, αλλά δεν έχουμε για τον Βησσαρίων, τον δάσκαλο.

Τέλος ο ακούραστος εργάτης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή Κοινότητα παρότρυνε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα σχολεία, για να γίνει έντονα γνωστό το Ποντιακό ζήτημα, που πρέπει και μπορεί να λυθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ