Ο κ.Τσίπρας που βρίσκεται από χθες στη Ρώμη είχε σειρά επαφών. Σήμερα συναντήθηκε και με τον Πάπα Φραγκίσκο. Θετική αποτίμηση για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και τη Συμφωνία των Πρεσπών.Το προσφυγικό μαζί με τις ανισότητες και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Όπως διέρρευσε, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για την αλληλέγγυα στάση του στο θέμα των προσφύγων,ενώ ο Φραγκίσκος συνεχάρη τον πρώην πρωθυπουργό για την ανθρώπινη διαχείριση του θέματος αυτού καθώς για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Τέλος εξέφρασε και την θετική του εκτίμηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εντωμεταξύ χθες ο κ. Τσίπρας είχε σειρά επαφών στη Ρώμη ενώ τοποθετήθηκε για πολλά θέματα. «Ο μεγάλος εχθρός, ο μεγάλος αντίπαλος των προοδευτικών δυνάμεων είναι ο λαϊκισμός της άκρας δεξιάς, και χρειάζεται, επιβάλλεται μια πλατιά συμμαχία για να αντιμετωπιστεί». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα πλαίσια του φεστιβάλ του ιταλικού αριστερού κόμματος Articolo Uno, «Άρθρο Ένα».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι υπερασπίζεται την Συμφωνία των Πρεσπών -έστω και αν μπορεί να είχε πολιτικό κόστος- «διότι η αριστερά πρέπει να κάνει επιλογές αξιών, οι οποίες να φέρνουν πιο κοντά τους λαούς».

Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τώρα που δεν υπάρχει το βάρος και η ευθύνη της σωτηρίας της χώρας από την χρεοκοπία, σειρά έχει η κομματική ανασυγκρότηση για μια Αριστερά με πλατιά ταυτότητα».

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Articolo Uno, είχε την δυνατότητα να συναντηθεί με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα και με τον υπουργό υγείας της κυβέρνησης Κόντε, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Παράλληλα, σε προηγούμενη συνάντησή του, συνομίλησε και με τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, με τον οποίο συζητήθηκε η ανάγκη οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης.

Ερωτηθείς, επίσης, για το μεταναστευτικό, ο κύριος Τσίπρας απάντησε ότι χρειάζεται πολυεπίπεδη δράση: με στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό και πραγματική ένταξη των ανθρώπων αυτών στις κοινωνίες μας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ