Τι φέρνει στις αποσκευές του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος φτάνει σήμερα στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ; Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί σίγουρα το προσφυγικό.Το προσφυγικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης επίσκεψης του νέου ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε σήμερα στο Βερολίνο. Ο ιταλός πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές στις 8 ώρα Ελλάδα από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η νέα κυβέρνηση της Ρώμης ζητά πρώτα απ΄ όλα να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις για την Αφρική με την έγκριση ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ. Και με σημείο αναφοράς την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία προβλέπει συνολική οικονομική στήριξη έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση Κόντε θέλει να συζητηθεί το θέμα στην ευρωπαϊκή σύνοδο σε δέκα ημέρες και να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις. Διαφορετικά δεν αποκλείεται η Ιταλία να προσφύγει και σε άσκηση βέτο.

Ο Κόντε ζητά την αναθεώρηση του «Δουβλίνου»

Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής Νομικής ζητά την αναθεώρηση του «κανονισμού του Δουβλίνου» για μια πιο αποτελεσματική κατανομή των προσφύγων χωρίς την υποχρέωση να πρέπει να παραμένουν στην χώρα πρώτης εισόδου του. Στην συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ θα πρέπει επίσης να διαπιστωθεί πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η πρόταση να γίνουν κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών, εκτός Ευρώπης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων θεωρεί ότι Γερμανία και Γαλλία πρέπει να βρουν μαζί με την Ιταλία κάποιο συμβιβασμό στοχεύοντας και στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης με μια κοινή προσπάθεια. Κάτι που το Βερολίνο, δείχνει να έχει ήδη δεχθεί. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι άλλωστε ξέρει ότι θα πρέπει τελικά να βρεθεί μια μέση λύση. Αλλά συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους για να πετύχει ό,τι περισσότερο μπορεί.

Πολλοί σχολιαστές βέβαια διερωτώνται στην Ρώμη τι θα γίνει με τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ -και ιδίως με την Ουγγαρία- με τις οποίες ο Σαλβίνι συνεχίζει να διατηρεί στενές σχέσεις, έστω και αν απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση, η οποία να απαιτεί την ουσιαστική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης προς την μεσογειακή Ευρώπη.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ