Κολωνία – Γιάννινα, 10.07.2010. Για τρίτη συνεχή χρονιά υλοποιείται στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το «Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμός για Απόδημους Ηπειρώτες 2010». Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας που τέθηκε υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημων Ηπειρωτών και αποφασίστηκε η παγιοποίηση του. Συμμετέχουν 20 νέοι Απόδημοι Ηπειρώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Ν. Αφρική και την Αργεντινή.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από την Πέμπτη 1η Ιουλίου έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010. Τα τρία τμήματα στα οποία έχουν χωριστεί οι σπουδαστές καλύπτουν αυτοτελώς τα επίπεδα αρχαρίων, μεσαίων και προχωρημένων. Καθημερινώς και από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 12.30 παρακολουθούν μαθήματα καθώς και διαλέξεις με θέματα ελληνικός πολιτισμός, διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της Ηπείρου και, γενικότερα, της Ελλάδας.

Πρωταρχικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι νέοι Απόδημοι Ηπειρώτες την τοπική πολιτισμική παράδοση, να βελτιώσουν το επίπεδο ελληνομάθειάς τους, να επανασυνδεθούν με την Πατρίδα και να αποκτήσουν σταδιακά συνείδηση της ελληνικής τους καταγωγής.

Την υλοποίηπη της δράσης χρηματοδότησαν: η Νομαρχία Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας «Ιωάννης Λάτσης» και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Η υποδοχή των σπουδαστών των τριών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» του Π.Ι. την Πέμπτη 1η Ιουλίου στις 10.00 όπου έγινε 20λεπτη παρουσίαση των δράσεων του ΚΕΔΕΓΠΟ ενώ στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Π.Ι. κ. Ιωάννης Γεροθανάσης.

Ως γνωστόν την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ» του Πανεπιστημίου και το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας Ηπειρωτών Εξωτερικού.

ΠΗΓΗ: Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΦΩΤΟ: Από το πρόγραμμα γλώσσας 2009.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ