Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εγκαινίασαν στο Χαρτμανσβάιλερκοπφ της Αλσατίας, το πρώτο γαλλογερμανικό μουσείο πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Των εγκαινίων του πρώτου γαλλογερμανικού μουσείου στη μνήμη των πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο βουνό Χαρτμανσβάιλερκοπφ στην Αλσατία προηγήθηκε συνάντηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στη συνέντευξη τύπου ο γερμανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προτάσεις Μακρόν για περισσότερη Ευρώπη και τόνισε ότι είναι κοινή αποστολή Γαλλίας και Γερμανίας «να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ένα ελπιδοφόρο και καλύτερο μέλλον». Είμαι βέβαιος, πρόσθεσε ο κ. Σταϊνμάιερ ότι το πνεύμα της ομιλίας (σσ. Μακρόν) της Σορβόννης θα υιοθετηθεί και από τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Στην Αλσατία, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, στο βουνό Χαρτμανσβάιλερκοπφ (γνωστό και ως «ανθρωποφάγος» και «βουνό του θανάτου») έχασαν τη ζωή τους μεταξύ του 1914 και του 1916 περίπου 30.000 γερμανοί και γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι προσπάθησαν μάταια να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το βουνό, το οποίο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Περίπου 100 χρόνια αργότερα, το γαλλογερμανικό μουσείο, που σχεδιάστηκε από ιστορικούς των δύο χωρών, παρουσιάζει με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, ντοκουμέντων και αντικείμενων της εποχής τη σκληρότητα των μαχών στα χαρακώματα.

Η Αλσατία αποτελούσε για αιώνες μήλο της έριδος μεταξύ Γερμανίας-Γαλλίας

Οι περίπου 200.000 ενδιαφερόμενοι που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα πεδία μαχών της περιοχής έχουν τη δυνατότητα εκτός από το μουσείο να δουν έναν λαβύρινθο χαρακωμάτων μήκους 60 χιλιομέτρων, καθώς και τα υπολείμματα περίπου 600 καταφυγίων. Κοντά στο μουσείο βρίσκεται μια νεκρόπολη με τα οστά 12.000 Γάλλων και Γερμανών στρατιωτών. Ένα τμήμα του μουσείου είναι αφιερωμένο στη γαλλογερμανική συνεννόηση και φιλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θεμέλια τη οποίας έθεσαν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ και ο γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Άντεναουερ.

Για τους περισσότερους Γάλλους η μάχη για στο Χαρτμανσβάιλερκοπφ είναι λίγο-πολύ άγνωστη παρά τον σημαντικό αριθμό των νεκρών γάλλων στρατιωτών. Είναι γεγονός ότι σε σύγκριση με τις μάχες στο Βερντέν του Βελγίου, οι εχθροπραξίες για την κατάληψη του Χαρτμανσβάιλερκοπφ δεν έχουν ιστορικά τόσο μεγάλη σημασία. Για τις γερμανογαλλικές σχέσεις έχουν ωστόσο ιδιαίτερη αξία, μιας και έλαβαν χώρα στην Αλσατία, η οποία για αιώνες αποτελούσε μήλο της έριδος μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.

Afp, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ