Μεγάλη πλειοψηφία στο έκτακτο συνέδριο, σχεδόν 99% για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Την Τετάρτη ορκίζεται η νέα κυβέρνηση.Έκτακτο συνέδριο συγκάλεσαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες σήμερα Σάββατο με μοναδικό θέμα στην ημερησία διάταξη τη συμφωνία για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού που επιτεύχθηκε με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όμως το συνέδριο πραγματοποιήθηκε κυρίως ψηφιακά. Μόνο τα μέλη του προεδρείου παραβρέθηκαν στην έδρα του κόμματος στο Βερολίνο.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι συμπρόεδροι του κόμματος Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, όπως και ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Πολλά από τα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών ικανοποιήθηκαν

Στις ομιλίες τους τόνισαν, ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονται πολλά αιτήματα του κόμματος τους, για παράδειγμα αύξηση του ελάχιστου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ, φρένο στα ενοίκια και στην τιμή ρεύματος, κατασκευή 400.000 διαμερισμάτων ετησίως, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και των οικογενειών. Εκτός αυτού επεσήμαναν, ότι η συμφωνία καθορίζει ως τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής την προστασία του κλίματος και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Με μεγάλη πλειοψηφία 98,8% για την ακρίβεια, οι σύνεδροι υπερψήφισαν τη συμφωνία. Θα πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο, ότι πράσινο φως θα δώσουν τόσο το συνέδριο των Φιλελευθέρων την Κυριακή όσο και τα μέλη των Πρασίνων στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελευθέροι θα υπογράψουν την ερχόμενη Τρίτη τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού. Μια ημέρα αργότερα, την Τετάρτη, η βουλή θα εκλέξει τον Όλαφ Σολτς καγκελάριο της Γερμανίας και θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ